Hlavní obsah

Velryba nadzvedla loď s turisty a unášela ji na zádech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zážitek na celý život má skupina turistů, jejichž loď v mexických vodách u města Guerrero Negro nadzvedl plejtvákovec šedý a chvíli ji unášel na hřbetě. Zvědavý kytovec vážící zhruba 30 tun u lodě strávil celkem dvě hodiny, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Plejtvákovec šedý, ilustrační foto.

Článek

Incident se odehrál minulé úterý ve vodách Tichého oceánu v mexickém státě Baja California Sur. Na záběrech je vidět, jak velryba pluje přímo pod lodí, kterou opatrně unáší na svých zádech.

„Panebože, ona nás unáší! Bere nás s sebou na výlet,” křičí ve videu radostí jedna z členek posádky Lory Barraová z americké Kalifornie.

„Užila si s námi spoustu zábavy. Dvakrát nás lehce nadzvedla a unášela na svých zádech. Byla jsem na podobné plavbě několikrát a tohle se nikdy nestalo,” svěřila se Daily Mailu Barraová.

Plejtvákovec šedý je středně velký kytovec z podřádu kosticovců, který dosahuje délky 12 až 15 metrů a hmotnosti až 40 tun.

„Byla dvakrát větší než naše loď a odhadem vážila zhruba 30 tun,” uvedla o velrybě, která u lodě strávila dvě hodiny, Barraová.

Plejtvákovci šedí jsou známí svou zvědavostí a přátelskou povahou. Minulý měsíc se jeden z kytovců v Mexiku přiblížil k lodi tak blízko, že se jej turisté mohli dotknout, a dokonce ho i políbit.

„Při interakci s velrybami je vždy nanejvýš důležité respektovat je v jejich přirozeném prostředí. Na mnoha místech po celém světě mohou čluny velryby stresovat. V přátelské (a velmi přísně regulované) pobřežní komunitě v Baja California Sur však velryby interakci vyhledávají a velmi si ji užívají,” uvádí na svých webových stránkách Sea Kayak Adventures – jedna ze společností, která plavby za velrybami na místě organizuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám