Hlavní obsah

Velmi nízký průlet. Letadlo v Řecku málem srazilo lidi u ranveje

Pozorovatele u letiště na řeckém ostrově Skiathos málem srazilo dopravní letadlo, když nabralo nečekaně nízké přistání. Jen o pár metrů minulo plot dělící ranvej. Video zachytili přihlížející, jednu dívku strhla vlna vzduchu, ale nikdo se nezranil.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo WizzAir v Řecku

Článek

Podle některých šlo o nejnižší přistání na ostrovním letišti vůbec. Díky veřejně přístupnému prostoru před ranvejí se letiště Alexandrose Papadiamantise stalo jedním z nejpopulárnějších míst pro letecké nadšence. Jenže ani oni nečekali tak nízké přistání, při němž letadlo jen o pár metrů minulo plot před ranvejí.

Nezvyklé přistání letadla společnosti WizzAir natočili pozorovatelé. Video bylo na serveru Youtube zveřejněno 5. srpna. Nejprve se letoun objeví na obzoru nad mořem u ostrova. Kolemjdoucí poblíž ranveje oddělené plotem začnou ustupovat, jakmile jim dojde, že letadlo letí jen pár metrů nad jejich hlavami. Vzduch rozvíří prach a jedné ženě uletí klobouk. Dívku na videu vlna vzduchu povalí na zem.

Ačkoli letadlo minulo plot oddělující ranvej jen o pár metrů, pilot s ním bezpečně přistál. Jeden z leteckých nadšenců v komentáři pod videem vysvětluje důvody nízkého přistání. „Vysoká teplota a velmi krátká ranvej. Musíte provést nízké přistání, abyste pro zastavení využili co největší délku dráhy,“ popsal.

Drama v Kostarice. Letadlo sjelo po nouzovém přistání z ranveje a kus se ho odlomil

Zahraniční

Ranvej ostrovního letiště leží mezi dvěma kopci na severovýchodně u pobřeží ostrova Skiathos. Na jejím konci a začátku se otevírá moře, což musí piloti při přistání brát v potaz.

Reklama

Výběr článků

Načítám