Hlavní obsah

Vědci vynalezli stále suchý deštník

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ať prší sebevíc, s novým deštníkem stačí jen dobře zatřepat a v tu ránu je suchý a čistý. Autoři nového vynálezu vyrobeného ze speciálního světlého materiálu slibují, že vám vydrží čistý několik let. "Tajemství tkví v nanotechnologii," prozrazují vynálezci, kteří se inspirovali lotosovými listy.

Článek

Mikroskopická technologie na listech lotosu totiž neumožní přilnutí špíny a vody, a tak po dešti zůstávají vždy suché. Špína i voda se jednoduše skutálí. "Na podobném principu funguje také náš deštník NanoNuno. Jde o čistě přírodní princip, díky kterému nepronikne vlhkost do látky. Po návratu domů nebo při vstupu do restaurace či obchodu tak odpadá únavné a zdlouhavé sušení deštníku.

Na procesu, který by usnadnil manipulaci s deštníkem a udržoval ho neustále suchý, pracovali několik let švýcarští vědci. Deštník se začal prodávat v Británii. O dodání na české trhy nemáme žádné informace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám