Hlavní obsah

Vědci v hlubinách zachytili vzácné záběry chobotnice s průhlednou kůží

Novinky, Martin Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z neziskové organizace Schmidt Ocean Institute minulý čtvrtek ukončili 34denní expedici u odlehlých Phoenixských ostrovů v Tichém oceánu. Prozkoumali přes 30 tisíc kilometrů čtverečních mořského dna a zachytili celou řadu zajímavých záběrů, včetně tvora s názvem vitreledonella richardi, tzv. skleněné chobotnice, jejíž kůže je průhledná.

Vitreledonella richardi, tzv. skleněná chobotniceVideo: Schmidt Ocean Institute

 
Článek

Chobotnice má s ohledem na průhlednou kůži jen několik viditelných rysů – zrakový nerv, oční bulvy a trávicí soustavu. Ačkoliv je její existence vědcům známa již více než sto let, záběrů s ní je jen velmi málo.

Kvůli nedostatku materiálu tak byli vědci dříve nuceni mořského tvora studovat analýzou vzorků nalezených ve střevním obsahu predátorů. Nyní se jim ale poblíž Phoenixských ostrovů podařilo chobotnici zachytit hned dvakrát.

Foto: Schmidt Ocean Institute

Výzkumná loď neziskové organizace Schmidt Ocean Institute s názvem Falkor.

„Ve spolupráci s vědci a místními výzkumníky je tato expedice pozoruhodným příkladem pomezí vědy a výzkumu, které jsme schopni podporovat. Živé přenosy ponorů nám poskytují pohled na zřídka viděná a fascinující stvoření, jakým je skleněná chobotnice,“ uvedla výkonná ředitelka Schmidt Ocean Institute Jyotika Virmaniová ve svém prohlášení.

Podvodní robot výzkumného týmu s názvem SuBastian rovněž zachytil záběry žraloka obrovského, který měří více než 12 metrů na délku.

Záběry žraloka obrovskéhoVideo: Schmidt Ocean Institute

Celkem 21 ponorů a více než 182 hodin průzkumu mořského dna vědcům poskytlo také pohled na neobvyklé chování některých vodních živočichů. Byli například svědky toho, jak si krabi navzájem kradli ulovené ryby.

„V oceánu se dějí divy, které jsme si ani nedokázali představit, natož objevit. Podobné expedice nás učí, proč musíme zvýšit úsilí k obnovení a lepšímu porozumění všech mořských ekosystémů. Protože velký řetězec života, který začíná v oceánu, je zásadní pro lidské zdraví a pohodu," svěřila se spoluzakladatelka Schmidt Ocean Institute Wendy Schmidtová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám