Hlavní obsah

Vědci: Titan jako pozemský svět s tekutým metanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Vědci mají nyní již ucelenější představu o překvapivě "pozemském" světě na Titanu, ledovém měsíci Saturnu. Podle snímků pořízených při sestupu modulu atmosférou měsíce lze usuzovat, že fyzikální procesy na povrchu Titanu se jen málo liší od vývoje na Zemi, uvedl expert rpo analýzu fotografií Martin G. Tomasko.

Foto: Irena Bucharová

Ředitelka Korunky Luhačovice předává dárek pacientovi.

Článek

"Místo vody, která je na Zemi, je ovšem na Titanu tekutý metan, místo křemičitanů vodní led a vulkány na Titanu nechrlí lávu jako na Zemi, nýbrž velmi studený vodní led," popsal dění na největší oběžnici Saturnu Tomasko při zveřejnění prvních oficiálních výsledků rozboru fotografií v sídle Evropské kosmické agentury (ESA) v Paříži.

Vědcům se rovněž podařilo vzkřísit mnohá z dat, která byla považována za ztracená v důsledku závady v komunikaci mezi Titanem a Zemí.

Nedávný metanový déšť

Tajemný souputník Saturnu je podle prvních hodnocení světem, který "všechny přivádí k úžasu", řekl další vědec Pierre Lebreton. "Dodaná data jsou tak úchvatná, že odborníci neúnavně pracovali celý týden," dodal expert.

Vědci vycházejí z toho, že u povrchu Titanu vzniká stále nový metan, ale stále nevědí, jak. Metan, známý na Zemi jako důlní plyn, se na Titanu vyskytuje při teplotách kolem minus 170 stupňů Celsia také jako kapalina.

Místo přistání sondy Huygens "vypadá jako v nějakém vyschlém řečišti v Arizoně", podotkl Lebreton. Do dnes vyschlých řek a jezer na Titanu podle Lebertona možná ještě nedávno napršel metan.

Podobné procesy za odlišných podmínek

Nyní vědci vědí více o tělese, na němž se prý možná rovněž střídají roční období. Ovšem geofyzikální procesy známé ze Země se na Titanu odehrávají za zcela odlišných podmínek a vznikají tu "velmi exotické sloučeniny". Například nečekaný objev izotopu ušlechtilého plynu argon-40 naznačil, že sopky Titanu chrlí led spolu s amoniakem.

"Můžeme dokázat vysoké koncentrace metanu v blízkosti povrchu. Jde tedy o "hořlavý" svět přírodního plynu, což je mimořádná věc," připojil se expert na atmosféru Toby Owen. Narozdíl od zemské atmosféry ale ovzduší Titanu postrádá kyslík, který je pro vznícení ohně nutný.

Nyní lze podle Lebretona snít o tom, že jednou budou na Titan vysláni pojízdní roboti podobní těm, jací nyní působí na Marsu. Úspěch sondy Huygens přitom dává evropské vědě důležitý impuls. "Ještě nikdy nebyl zájem veřejnosti o nějakou evropskou misi tak silný," dodal ředitel ESA Jean-Jacques Dordain, který připomněl, že v listopadu ESA plánuje vyslání sondy Venus Express k sousední planetě Venuši.

Reklama

Související články

Vědci nabídli lepší snímky z povrchu Titanu

Vědci z Evropské vesmírné agentury (ESA) v sobotu nabídli veřejnosti dokonalejší snímky Titanu. Tři fotografie tohoto měsíce Saturnu ukazují světle oranžový...

Vědci zveřejnili zvuky docházející z Titanu

Evropská vesmírná agentura (ESA) zveřejnila na svých internetových stránkách zvuky docházející prostřednictvím sondy Huygens ze Saturnova měsíce Titan na Zem....

Výběr článků

Načítám