Hlavní obsah

Vědci ovládají motor veliký milióntinu milimetru

Novinky, pst

Ovladatelný nanomotor o velikosti 1,2 miliardtiny metru se podařilo vyvinout týmu vědců z Ústavu pro materiálové inženýrství a výzkum (IMRE) pod vedením profesora Christiana Joachima. Jde o první motor svého druhu na světě a vědci si od něj slibují další pokrok při vývoji vyspělejších a komplikovanějších nanostrojů. O svém úspěchu informovali v posledním čísle časopisu Nature Materials.

Foto: Profimedia.cz

Nanorobot mezi červenými krvinkami

Článek

"Vytvoření zařízení o velikosti několika málo atomů je jedna věc, ale umět ho i ovládat podle své vůle, to je dohromady úplně jiná,“ řekl Joachim, který společně se svým týmem odhalil zůsob, jak ovládat pohyb jednomolekulového motoru.

Před tímto objevem nanomotory vykazovaly nahodilé rotace a posuny. Kontroly pohybu vědci docílili ovlivňováním vazeb mezi molekulami.

Otevírá se tím cesta k mikroskopickým strojům, které by mohly například manipulovat s lidskými geny, což by znamenalo možnost léčby řady vrozených defektů. Možnosti využití nanostrojů a nanorobotů jsou ovšem mnohem širší. Uvažuje se například o posunech jednotlivých částí uvnitř buňky.

Čtěte také: Věda v éře médií potřebuje show
Newyorské Národní muzeum představilo unikátní archeologický nález jako velkou show. Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám