Hlavní obsah

Vědci objevili u Nového Zélandu maxikrevetu o velikosti 28 centimetrů

– Wellington

Korýše, který připomíná ohromnou krevetu, nalezli vědci v moři u Nového Zélandu v hloubce sedmi kilometrů. Jejich objev měří zhruba desetkrát více, než je běžná velikost nejbližšího příbuzného druhu, napsala agentura AFP.

V moři u Nového Zélandu našli vědci obří krevetuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Velký různonožec byl objeven během expedice skotských a novozélandských vědců k příkopu Kermadec severně od Nového Zélandu. Různonožci (Amphipoda) dosahují běžné délky do tří centimetrů. Proto byl vědec Alan Jamieson ze skotské Aberdeenské univerzity šokován, když při vyprazdňování pastí našel 28 centimetrů měřícího obra.

"Zarazil jsem se a pomyslel si 'co je, propána, tohle?'," řekl novinářům. "Bylo to trochu jako najít třiceticentimetrového švába," dodal.

Naposledy se podobný obr ukázal v 80. letech

Další různonožec, kterého se expedici podařilo nafilmovat, ale ne ulovit, byl dlouhý odhadem 34 centimetrů.

"To jen ukazuje, že čím víc hledáme, tím víc nacházíme. A to, že tak velké a nápadné zvíře zůstane takhle dlouho bez povšimnutí, zase dokazuje, jak málo toho víme o životě na tomto jedinečném místě, v nejhlubším bodě Nového Zélandu," dodal novozélandský vědec Ashley Rowden.

Superobří různonožci byli zatím objeveni jen jednou v 80. letech minulého století. To ale bylo u pobřeží Havaje asi 7000 kilometrů od místa nynějšího nálezu. Vědci musí ještě určit, zda jejich nynější objev je novým živočišným druhem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám