Hlavní obsah

Vědci objevili pazourek připomínající tvář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROCHE-COTARD

Objekt z pazourku, který se nápadně podobá lidskému obličeji, byl nalezen v Roche-Cotard na břehu francouzské řeky Loiry. Radiouhlíková metoda určila stáří přibližně na 35 tisíc let, tedy do období, kdy byla neandrtálská populace na ústupu. Podle odborníků by "maska" mohla být jedním z nejlepších dokladů umění vytvořeného neandrtálci.

Foto: Zdroj: DPB Ostrava

Divadlo Petra Bezruče. Norbert Lichý v představení Audience.

Článek

Mezi vědci dosud převládal názor, že tito pralidé nebyli schopni uměleckého či abstraktního vyjadřování. Objekt je asi deset centimetrů dlouhý a stejně široký a otvorem v něm je prostrčený úlomek kosti, který naznačuje oči.

Nalezen byl při zkoumání starých říčních usazenin před paleolitickou jeskyní a táborem na břehu Loiry. Podle objevených nástrojů a kostí místo využívali neandrtálci k rozdělávání ohně a přípravě jídla.

Na trojhranném předmětu jsou jasné důkazy opracování - z kamene byly osekány šupiny, aby se více podobal obličeji. "Domníváme se, že se jedná skutečně o prototyp figuríny, tedy o malý kus pazourku, jehož tvar zhruba připomíná trojhranný lidský obličej nebo snad masku vzhledem k tomu, že je opracována především horní část obličeje, anebo snad zvířecí, třeba kočičí hlavu," uvedli v magazínu Antiquity francouzští archeologové Jean-Claude Marquet a Michel Lorblanchet.

Nejstarším příkladem moderního umění, které vědci obecně uznávají, je zřejmě uhlazený okrový kámen s geometricky pravidelnými křížovými rytinami z jeskyně Blombos v Jihoafrické republice, jehož stáří se odhaduje na 77 tisíc let.

Reklama

Výběr článků

Načítám