Hlavní obsah

Vědci našli ve Vietnamu vzácnou obří želvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HANOJ

Americkým biologům se ve Vietnamu podařilo objevit obří želvu, která je považována za jednu z nejvzácnějších na světě a předpokládalo se, že ve volné přírodě je už vyhubena. Oznámila to ve čtvrtek agentura Reuters. Biologové z clevelandské zoologické zahrady objevili želvu s latinským názvem Rafetus swinhoei, která zatím nemá české jméno, v jezeře západně od vietnamského hlavního města Hanoje po třech letech pátrání.

Článek

"Tohle je neuvěřitelně významný objev, protože tato želva patří k nejkritičtěji ohroženým druhům na světě," řekl Doug Hendrie, koordinátor projektu na záchranu asijských želv. "Navíc má bájné postavení u obyvatel Vietnamu, takže tohle je možná příležitost, aby legenda mohla přežít," dodal.

Podle zoologické zahrady jsou na světě známi jen tři další jedinci této želvy - dva v zoologických zahradách v Číně a jeden v jezeře v centru Hanoje. Želva může vážit až 135 kilogramů, dorůst téměř metrové délky a žít déle než sto let.

Želva žijící v hanojském jezeře Hoan Kiem (Jezero navráceného meče) má ve vietnamském folklóru speciální místo.

Legenda, která se po staletí vypráví vietnamským dětem - a poslední dobou i turistům - říká, že v 15. století žil císař Le Loi, který použil kouzelný meč, aby ze země vyhnal nájezdníky dynastie Ming ze sousední Číny. Když se pak Le Loi plavil na loďce přes jezero, vynořila se obrovská želva, která mu nařídila, aby kouzelný meč vrátil dračímu králi. A meč sám vyskočil z pouzdra do tlamy želvy, která s ním zmizela pod vodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám