Hlavní obsah

Vědci dali za pravdu Inuitům. Lední medvědi umí používat nástroje

Novinky, Martin Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studie zveřejněná v akademickém žurnálu Arctic potvrzuje to, co Inuité obývající Grónsko a Kanadu tvrdí už po staletí: lední medvědi umí používat nástroje k dosažení potravy. Ve volné přírodě například využívají kusy ledu či kamene k ubití mrožů.

Foto: Tennoji Zoological Gardens, Osaka, Japan

Medvěd GoGo z japonské zoo přišel hned na několik způsobů, jak získat maso, na které nedosáhl.

Článek

Příběhy o tom, jak lední medvěd popadá svými tlapami kus ledu a vrhá jej na nic netušícího mrože, kterému tím rozdrtí lebku, si obyvatelé těch nejsevernějších oblastí vypráví už minimálně 200 let. Podobné výjevy jsou dokonce zaznamenány i v inuitském umění.

Vědci však tyto příběhy dlouhá léta odmítali a považovali je za mýty. Studie publikovaná v červnovém vydání akademického žurnálu Arctic, jejímiž autory jsou Ian Stirling, Kristin L. Laidre a Erik W. Born, ale konečně dává Inuitům za pravdu.

„Spoustu let jsem spolupracoval s řadou zkušených inuitských lovců a jedna věc, kterou si brzy uvědomíte, je, že pokud vám zkušený lovec řekne, že něco viděl, můžete to docela jistě považovat za skutečnost,“ sdělil v rozhovoru pro CBC Radio One Ian Stirling, odborník na lední medvědy působící na Albertské univerzitě.

Stirling a jeho kolegové zkoumali četná svědectví Inuitů, ale také například nedávné důkazy o podobném chování medvěda v jedné z japonských zoologických zahrad. A došli k závěru, že lední medvědi ve vzácných případech opravdu umí využívat nástroje za účelem dosažení potravy.

„Nejdůležitější na tom všem je, že medvěd je schopen zhodnotit situaci a následně přijít na to, co udělat, aby byl úspěšný,“ řekl Stirling.

Skvělým příkladem je zmiňovaný medvěd ze zoologické zahrady, samec jménem GoGo. Tomu chovatelé do výběhu zavěšovali maso do výšky, kam nebyl schopen dosáhnout. GoGo však přišel na několik způsobů, jak se k potravě dostat – jednou kus masa srazil pomocí dřevěné klády, podruhé jej sestřelil jiným předmětem, jenž dle slov Stirlinga „vyhodil do vzduchu oběma tlapami jako basketbalový míč“.

Stejnou techniku pak podle Inuitů používají lední medvědi ve volné přírodě k lovu mrožů. „Běžně loví tuleně, kteří mají křehkou lebku. Pro medvědy je tak jednoduché je ulovit,“ vysvětluje Stirling. „Mroži však disponují velmi těžkou a silnou lebkou. Usmrtit je kousnutím do lebky tak lední medvěd nedokáže,“ dodává.

Je tak možné, že namísto toho ve vzácných případech popadne kámen nebo kus ledu a hodí jej na mrože, čímž jej buď omráčí, nebo rovnou usmrtí, píše se ve studii.

Reklama

Výběr článků

Načítám