Hlavní obsah

Ve Francii identifikovali stradivárky, které uloupili nacisté v Polsku

Ve Francii se podařilo identifikovat vzácné housle vyrobené Antoniem Stradivarim, které na konci druhé světové války uloupili nacisté z muzea ve Varšavě. Na experty ze společnosti Musique et Spoliations, jež historii nástrojů zkoumá, se obrátil současný majitel houslí. Dozvěděl se, že nejspíš vlastní housle pojmenované Lauterbach Stradivarius, které před válkou patřily polskému průmyslníkovi Henryku Grohmanovi. Napsal o tom list The Times.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Housle pojmenované po německém virtuosovi Johannovi Christophu Lauterbachovi, jenž na ně hrál v polovině 19. století, byly dlouho považovány za nezvěstné. Zmizely v roce 1944 z Národního muzea ve Varšavě, odkud je odnesly ustupující německé jednotky. Muzeum dostalo nástroj do úschovy po Grohmanově úmrtí v roce 1939. Vyšetřovatelé nyní tvrdí, že nešlo o dar, ale o zápůjčku, a že tedy housle dál právoplatně patří Grohmanovým dědicům.

O housle se strhne právní bitva

Právnička Corinne Hershkovitchová, která se specializuje na pře ohledně vlastnictví majetku uloupeného za druhé světové války, se domnívá, že o housle se nejspíš svede právní bitva. Do ní zasáhnou současný majitel, jenž nástroj získal v dobré víře, ale pravděpodobně i polský stát a Grohmanovi dědicové.

Housle vyrobené v 18. století houslařským mistrem Antoniem Stradivarim v italské Cremoně jsou mezi hudebníky i odborníky vysoce ceněné. Tvrdí se, že mají velmi kvalitní zvuk, a ceny těchto houslí jsou proto astronomické. V roce 2011 se v Londýně prodaly stradivárky, které 30 let vlastnila vnučka anglického básníka lorda Byrona, za 9,8 milionu liber (279 milionů korun).

Na vzácné stradivárky si musí zájemce připravit čtvrt miliardy korun

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám