Hlavní obsah

Na vzácné stradivárky si musí zájemce připravit čtvrt miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácné housle z dílny Antonia Stradivariho z roku 1679 se budou v červenci dražit v aukčním domě Christie's. Jejich odhadovaná hodnota je až devět milionů liber (zhruba 260 milionů korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vzácné stradivárky by se v londýnské aukci mohly prodat za stamiliony korunVideo: Reuters

 
Článek

Aukční síň považuje nástroj označovaný jako Hellier Stradivarius za nejjemněji zdobené housle, jaké kdy slavný cremonský mistr vyrobil, a zároveň jedny z nejkvalitnějších dochovaných houslí z jeho dílny. Christie's je nabídne jako nejatraktivnější položku dražby plánované na 7. července.

Housle vykládané slonovinou a zdobené zlatou politurou mají odhadovanou hodnotu ve výši šest až devět milionů liber. Stradivari si nástroj ponechal u sebe 55 let, ale v roce 1734 jej za 40 tehdejších liber prodal anglickému obchodníkovi Samuelu Hellierovi.

Hudba pro uši všech veganů. Vznikly housle bez živočišných produktů

Koktejl

Stradivariho housle jsou známé svým dokonalým zpracováním a jsou velmi vzácné. „Ze zhruba 1100 nástrojů, které Stradivari během své kariéry vyrobil, je zhruba jen tucet vyzdoben dekoracemi, a tento exemplář považují kurátoři ze Smithsonova institutu za nejlépe zachovalý,” uvedla aukční síň.

Houslista Braimah Kanneh-Mason na nástroj hrál při prezentaci a označil ho za krásný. „Tento druh houslí je často srovnáván se sportovními automobily. Musíte se nejdřív naučit je řídit, ale jakmile víte, jak je ovládat, dostane se vám neuvěřitelné odměny,” řekl umělec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám