Hlavní obsah

Ve filipínských volbách došlo i na "házení korunou"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANILA

"Hodit si korunou" museli dva kandidáti, kteří v místních volbách na Filipínách minulý týden dostali stejný počet hlasů. Tento způsob řešení situace navrhla sama dozorčí volební úřednice s poukazem na to, že uvedená možnost plně odpovídá pravidlům hlasování.

Článek

Při sčítání hlasů z voleb z minulého pondělí volební úředníci zjistili, že dva uchazeči o poslední z osmi křesel na radnici města Bontoc dostali od voličů shodné množství hlasů.

"Zeptala jsem se jich, jestli chtějí remízu řešit losováním, nebo si chtějí hodit mincí," prohlásila dozorčí volební úřednice Mary Umamingová. "Někteří lidé se v tu chvíli domnívali, že si dělám legraci. Namítla jsem, že tato možnost odpovídá pravidlům, a oslovení souhlasili s házením mincí," dodala.

Kandidát, který si vybral horní stranu mince, vyhrál. Pak si uchazeči podali ruce a zástup v hale radnice je odměnil potleskem, dodala Umamingová.

Takováto mírumilovná scéna byla ale v letošních kongresových a místních volbách na Filipínách spíše výjimkou. Hlasování bylo totiž poznamenáno řadou násilností a stížnostmi na podvody; od začátku roku byly při násilí spojeném s volbami zabity desítky lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Filipínec chtěl ukrást telefonní budku

Telefonní budku se pokusil ukrást Filipínec, který ji chtěl následně prodat, aby si mohl opatřit alkohol. Nyní je ve vazbě, na svobodu se dostane po zaplacení...

Výběr článků

Načítám