Hlavní obsah

Včely z pražského letiště sbírají zlaté medaile

Novinky, Aneta Lednová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Monitorovat kvalitu a případné znečištění životního prostředí v okolí pražského Letiště Václava Havla pomáhají i včely. V jižní části letiště provozuje vlastní chov s pěti až šesti úly. Za kvalitu medu dokonce získává ta nejvyšší ocenění.

Včely z pražského letiště sbírají zlaté medaileVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

„Včely nám do úlů nosí pyl a nektar, ze kterého pak dělají med. My med stáčíme a jednu skleničku dáváme do laboratoří Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, se kterou spolupracujeme,“ popsal Novinkám letištní inženýr a včelař Roman Kuttelwascher.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Stáčení medu

V laboratořích se pak dělají rozbory na obsah aromatických uhlovodíků a také těžkých kovů, které se kolem letiště mohou vyskytovat. Dále se kontroluje obsah vody, cukrů a dalších látek.

„Už po tři léta zpátky máme hodnoty pod mezí stanovitelnosti laboratorních metod, takže ty výsledky jsou velice dobré. Od roku 2011 každoročně získáváme certifikát Český med a v roce 2014 a 2015 jsme byli oceněni dokonce zlatou medailí,“ uvedla koordinátorka životního prostředí pražského letiště Lucie Bílková.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Letiště Václava Havla Praha provozuje vlastní chov včel

Počet úlů se pohybuje mezi pěti až šesti a v každém dřevěném domečku je přes léto přibližně 60 tisíc včel. Med se pak stáčí obvykle dvakrát do roka.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Včelí královna je větší než ostatní včely

„Produkujeme kolem 100 kg medu ročně a používáme ho jako dárky pro obchodní partnery nebo starosty okolních obcí,“ dodal letištní včelař.

Reklama

Výběr článků

Načítám