Hlavní obsah

Vatikán nevylučuje existenci mimozemšťanů

– VATIKÁN

Víra v Boha je slučitelná s vírou v mimozemšťany, soudí ředitel vatikánské astronomické observatoře José Gabriel Funes v rozhovoru pro vatikánský deník L´Osservatore Romano. Považuje dokonce za možné, že existuje planeta osídlená bytostmi, které se nedopustily prvotního hříchu.

Článek

"Jako astronom dále věřím, že Bůh je stvořitelem vesmíru," řekl otec Funes, jezuitský kněz stojící v čele observatoře v Castel Gandolfo u Říma. "Přestože zatím nemáme žádné důkazy, nemůžeme vyloučit hypotézu, že jsou další obydlené planety. Stejně jako na Zemi žije mnoho stvoření, mohou být i jiné bytosti, rovněž inteligentní, jež stvořil Bůh," předpokládá papežův astronom.

Navrhl, aby se hovořilo o "našich mimozemských bratřích", podobně jako svatý František z Assisi označoval za bratry a sestry všechna pozemská stvoření.

Pokud jde o teologickou otázku prvotního hříchu, který spočívá na lidském rodu, a otázku vykoupení, jež z toho plyne, jezuita soudí: "Existují-li jiné inteligentní bytosti, není nikde řečeno, že potřebují být vykoupeny."

"Možná zůstaly v plně přátelském vztahu se stvořitelem, aniž se dopustily prvotního hříchu," vysvětluje.

Není-li tomu tak, pak i pro ně platí poslání Krista, který byl podle křesťanů jako syn boží vyslán na svět, aby vykoupil hříchy lidí, uvedl ředitel vatikánské observatoře.

Reklama

Výběr článků

Načítám