Hlavní obsah

Vajbar chce vytvořit další rekord

Novinky, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PELHŘIMOV

Další útok na Guinessovu knihu rekordů připravuje Jaroslav Vajbar z Rakvic. Autor několika unikátních výrobků ze slámy chce ze stejné suroviny zhotovit jednu známou památku.

Foto: PČR

Ilustrační foto

Článek

"Původně jsem zvažoval, že se pustím do obří láhve, měla mít asi 230 a 250 centimetrů. Pak jsem dostal tip, abych zkusil udělat ze slámy lednický minaret. Jeho výroba by byla složitá, ale je to pro mě výzva," řekl Právu Vajbar.

Muž z Rakvic na Břeclavsku, profesí opravář jízdních kol, se nedávno na pozvání prezidenta pelhřimovské agentury Dobrý den Miroslava Marka vypravil do tamějšího muzea kuriozit a rekordů. Ve výstavních expozicích v jednotlivých patrech jihlavské brány nechybí ani slaměné výrobky z Vajbarovy dílny. Také Marek se domnívá, že by větším unikátem byla maketa minaretu. I rekordní láhev může aspirovat na zápis do Guinessovy knihy rekordů, minaret ale bude jistě atraktivnější.

Vajbar málo spravuje kola a hodně plete

"Myslím, že bychom mu dokázali nějakým způsobem pomoci. Obec vynakládá část prostředků na propagaci a slámový minaret by takovým prostředkem propagace jistě byl," řekl starosta Lednice Libor Kabát (nez.). Vajbarovi, specialistovi na slámové výrobky, v obci mnozí s úsměvem vyčítají, že málo spravuje kola a hodně plete. Dokonce mu zápis podobného znění, byť v poněkud méně vybraným slovníkem, učinili do návštěvní knihy jedné z jeho výstav.

S uskutečněním dalšího plánu bude ale Vajbar muset nějaký čas počkat. Nejméně do letošních žní, protože dosavadní zásoby slámy již spotřeboval nejen na rekordní výrobky, ale i na desítky a stovky různých menších dekoračních předmětů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám