Hlavní obsah

V USA odchytili 12letou krůtu. Měla být dávno po smrti

V americkém státě Pensylvánie se podařilo odchytit krůtu, která svým věkem několikanásobně převyšuje průměrný věk jiných divokých ptáků tohoto druhu. O objev 12,5 let staré krůty se postarali biologové z okresu Clearfield County, kteří zde provádějí výzkum zaměřený na hnízdění a biotopy volně žijících ptáků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Tým výzkumníků v příspěvku na sociálních sítích vysvětlil, že pokud se pták tohoto druhu v divoké přírodě dožije prvního roku života, celková délka jeho života se obvykle pohybuje mezi dvěma a čtyřmi lety.

Dvanáctiletá krůta je tak historicky nejstarší zaznamenanou krůtou v Pensylvánii. Ačkoliv se na svůj věk podle bioložky Mary Jo Casalenaové těší dobrému zdraví, jde prý o velkou anomálii.

„Abych řekla pravdu, tahle krůta by neměla být naživu. Popírá všechny naše rekordy, které jsme doposud v Pensylvánii zaznamenali,” sdělila pro tamní obchod Mossy Oak.

Ptáka a jeho věk biologové rozpoznali pomocí náramku, který na jeho nohu umístili před 10 lety v rámci jiného testování. Místní revírník Chris Ivicic uvedl, že měl při identifikaci ptáka pocit, „jako kdyby po 10 letech spatřil dávno ztracenou lásku”.

Ačkoliv je tato krůta historicky nejstarší odchycenou krůtou v Pensylvánii, americký rekord drží samec tohoto divokého ptáka odchycený ve státě Massachusetts, který se dožil 15 let, píše server Independent.

Reklama

Výběr článků

Načítám