Hlavní obsah

V Sieře Leone našli jeden z největších diamantů historie

Novinky, vps

V africkém státě Sierra Leone objevili diamant o váze 709 karátů. Podle webu BBC News patří do dvacítky největších diamantů, jaké kdy byly nalezeny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Diamant ze Sierra LeoneVideo: Reuters

 
Článek

Diamant našel v jednom z dolů v oblasti Kono farář Emmanuel Momoh, který si tam jako tisíce dalších přivydělává jako horník. Kámen ve středu viděl prezident země Ernest Bai Koroma, poté ho odvezli do trezoru centrální banky ve Freetownu, kde je teď schován.

„Prezident poděkoval za to, že diamant nebyl propašován ven ze země,“ citovala agentura AP ze čtvrtečního prohlášení prezidentovy kanceláře. Má podle něj být prodán v transparentní aukci v Sierra Leone.

Cena drahokamu zatím nebyla určena. Přispěvovatel BBC Umaru Fofana tvrdí, že má možná kaz. U diamantů totiž hodnotu určuje především kvalita, nikoliv velikost.

V rámci Sierry Leone jde o největší nález od roku 1972, kdy tam byl objeven kámen o váze 969 karátů. Později dostal název Hvězda Sierry Leone. Vůbec největší diamant historie je Cullinan nalezený v roce 1905 v Jihoafrické republice. Před rozdělením na několik menších částí vážil 3106 karátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám