Hlavní obsah

V Přerově zkoušeli rekord v počtu kytaristů. Účastnice jela s nástrojem 20 kilometrů na kole

Přerov

Několik desítek kytaristů dorazilo v sobotu odpoledne do Přerova ke zdejším hradbám u řeky Bečvy. Chtěli pokořit dosavadní místní rekord v počtu kytaristů hrajících na jednom místě. Ten tu byl dosažen předloni 1. května, kdy se na hradebním parkánu sešlo 143 hudebníků.

V Přerově zkoušeli rekord v počtu kytaristů na jednom místěVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Rekord sice tentokrát nepadl, ale organizátoři považují účast přesto za velmi dobrou. Zejména vzhledem k zářijovému termínu, který museli letos stejně jako loni zvolit kvůli pandemii nemoci covid-19.

„Prvomájový termín, v němž se konaly první tři ročníky, je lepší a doufáme, že již příští rok se k němu budeme moci vrátit,“ řekl Právu pořadatel akce Pavel Ondrůj.

Do strun hrábli letos u hradeb muzikanti od 12 let po seniory. „Zaevidovali jsme hudebníky nejen z Přerova, ale i Města Albrechtic, Opavy, Olomouce, Ostravy, Zábřehu a dalších míst,“ konstatoval Ondrůj.

Na kole s kytarou

Někteří hudebníci přijeli či přišli už poněkolikáté. „Chodím sem pravidelně, protože to tu má vždy výbornou atmosféru,“ řekl Právu kytarista Karel z Přerova. Mnozí hudebníci naopak přijeli na akci poprvé, někteří přitom, aniž by se předem zaregistrovali.

Třeba Zdenka Mannová z Loučky u Lipníka nad Bečvou, která se o akci dozvěděla jen pár hodin před jejím zahájením. „Nakupovala jsem v Lipníku v zelenině a v rádiu zaznělo, že je dneska setkání muzikantů, kteří se pokusí o rekord. Říkám si, to je výzva. Pak to byl fofr. Dojela jsem na kole domů a pak na něm pokračovala s kytarou na zádech 20 kilometrů do Přerova. Celou cestu jsem se těšila, jak si tu sešlost užiji,“ svěřila se Právu.

Příliš jí ani nevadilo, že se nemohla připravit na tradiční společné hraní skladeb. „Já dokážu, když je to potřeba, odkoukávat akordy,“ okomentovala to suše.

Při letošním výběru se pořadatelé řídili snahou o žánrovou pestrost i oblíbeností skladeb. „Jde nám vždy zároveň o to, aby je mohli bez problému zahrát i neprofesionální hudebníci,“ podotkl Ondrůj.

Jako nosná skladba předchozích ročníků zůstala Hendrixova Hey Joe. Hudebníci si zahráli také Let It Be od Beatles, Sílu starejch vín od skupiny Škwor, Hladíkův Slunečný hrob, Nohavicovu skladbu Dokud se zpívá, ještě se neumřelo a také Claptonovu Laylu.

Jejich účinkování si nenechala ujít řada Přerovanů. „Je to úžasná akce a hrozně se na ni vždy těším. Vždy mě to vtáhne tak, že připojím ke zpívajícím i své hlasivky,“ řekla Právu jedna z přihlížejících. „Byla bych však radši, kdyby setkání kytaristů bylo opět prvomájové,“ doplnila.

„Zářijový termín není šťastný, o tom víme. Akci však neděláme jen kvůli rekordu. Chtěli jsme, aby se nepřerušila tradice, aby se s námi lidé opět sešli a společně jsme si zahráli a zazpívali. Z tohoto pohledu jsme s letošním ročníkem spokojeni,“ dodal Ondrůj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám