Hlavní obsah

V pražské zoo se narodila gepardí paterčata

V pražské zoologické zahradě se v polovině května narodilo pět mláďat gepardů. Mají se čile k světu, návštěvníci se na ně mohou těšit v polovině srpna, kdy by měla být přemístěna do výběhu u pavilónu šelem. Do té doby budou s matkou v klidu v zázemí. Uvedla to dnes Alena Šteffelová z tiskového oddělení trojské zoo. Přírůstků u gepardů se zahrada dočkala po 2,5 roku.

Gepardí paterčata v pražské zooVideo: ZOO Praha

 
Článek

Gepardí koťata se narodila 15. května a po téměř měsíci váží mezi 1,1 až 1,75 kilogramy. Jsou to tři samečci a dvě samičky.

„Čtyři mláďata jsou pěkní cvalíci a jedno je drobnější, ale věříme, že v nejbližších dnech či týdnech vše dožene,“ uvedl kurátor savců Pavel Brandl. Matkou geparďat je šestiletá samice Savannah, která pochází ze zoo v anglickém Colchesteru. Je to její druhý odchovávaný vrh. Otcem mláďat je pětiletý samec Ben z dánského Ebeltoftu.

Foto: Hamerník Petr/Zoo Praha

Gepardice Savannah se stará o mláďata.

Pražská zoologická zahrada chová gepardy od roku 1933 a prvních mláďat se dočkala už v roce 1972. Od té doby se jich v Zoo Praha narodilo 64, a to včetně květnových paterčat.

Ve volné přírodě žije gepard hlavně v savaně. Samice žijí samotářsky, samci však často vytvářejí se svými bratry celoživotní spojenectví, což je řadí k jedněm z mála alespoň částečně společenských druhů koček. Malí gepardi mají po narození světlou vztyčenou hřívu na krku a na hřbetě. Jsou šedaví, mají nicméně typickou puntíkovanou kresbu dospělých.

Reklama

Výběr článků

Načítám