Hlavní obsah

V Plzni se líhla želví dvojčata, bohužel nepřežila

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Plzeňská zoologická zahrada se mohla pyšnit světovým unikátem. Na svět se z jednoho vajíčka drala na svět dvojčata suchozemské želvy pardálí. "Bohužel ještě než se želvičky úplně vylíhly, zemřely. S takovým případem jsem se v žádné literatuře nesetkal. Jde o ojedinělou záležitost, která má ale smutný konec," řekl hlavní zoolog z plzeňské zoo Vítězslav Honsa.

Foto: Martin Smrček

přílet anděla

Článek

Podle něj byla jedna z želv větší a obě byly spojené žloutkovým váčkem. "Zřejmě ta větší zadusila tu menší a ta potom bránila té větší dostat se ven," konstatoval Honsa.

Samice snesla celkem čtyři vajíčka. "Ze dvou z nich se už vylíhla zdravá mláďata. U dvojčat bylo zajímavé, že každá z želviček měla jinou kresbu na krunýři," upřesnil Honsa.

Plzeňská dvojčata skončí zakonzervovaná ve sklenici a stanou se jedním z exponátů připravovaného muzea kuriozit. Želva pardálí dorůstá až do půlmetrové délky a v zajetí zpravidla žije osm let. Ve volné přírodě se vyskytuje v jižní Africe.

Reklama

Výběr článků

Načítám