Hlavní obsah

V plzeňské zoo očekávají rekordní krokodýlí přírůstky

Novinky, Patrik Biskup
PLZEŇ

Rekordní počet čtyřiačtyřiceti vajec snesly v plzeňské zoologické zahradě dvě samice krokodýla čelnatého. Pokud vše proběhne bez problémů, tak za tři měsíce očekávají ošetřovatelé přírůstek několika desítek těchto afrických plazů.

Foto: archiv Valachy

Při Saunové noci se mohou návštěvníci koupat v termálních bazénech Wellness Horal při svíčkách až do půlnoci.

Článek

"Z celkové snůšky je oplozeno 34 vajíček, takže počátkem července se z nich začnou klubat malí krokodýlci. Když se to podaří, považuji to za velký chovatelský úspěch. Budeme mít takovou malou krokodýlí farmu," řekl hlavní veterinář zoo Vítězslav Honsa.

Vajíčka jsou uložená v písku v inkubátoru při teplotě 29,5 stupňů a větší vlhkosti. Ošetřovatelé je nemohli nechat v teráriu, protože tam nejsou srovnatelné podmínky s volnou přírodou a ještě navíc hrozilo, že samec je najde, vyhrabe a zničí.

"Před rokem jsme měli také velkou snůšku vajec, ale jak byly povodně a nešla elektřina, tak se narodily pouze dva krokodýlci. Dostali jméno Ceasar a Kleopatra. Dnes jsou asi 30 centimetrů dlouzí a mají se čile k světu," dodal Honsa. Nově narození krokodýlci v Plzni nezůstanou. "Chceme je vyměnit za jiná zvířata, která ještě nemáme, nebo která nám chybí do páru," dodal Honsa.

Krokodýl čelnatý žije ve volné přírodě v tropické Africe a dorůstá až dvou metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám