Hlavní obsah

V Paříži se budou dražit deníky posledního francouzského kata

– PAŘÍŽ

Byl to takový nenápadný mužík, ale dnes se cena jeho osobních deníků odhaduje na 10.000 až 15.000 eur. Natolik si alespoň cení společnost Beaussant- Lefévre zápisky posledního francouzského kata Anatole Deiblera, který za 40 let své praxe sťal na veřejnosti gilotinou hlavu bezmála čtyřem stovkám lidí.

Článek

Soubor 14 sešitů, do nichž si kat Francouzské republiky zapisoval průběh posledních chvil života odsouzenců na smrt, se bude dražit ve středu v pařížském aukčním domě Drouot.

Na 2000 stranách popsaných tužkou či perem v nich podává pozoruhodný obraz francouzského podsvětí na konci 19. a začátku 20. století. Zápisky Deiblera, posledního zástupce rodu katů původem z Německa, jsou skutečně velmi pečlivé.

Lze v nich najít všechny podrobnosti poprav, nejen místo, datum, čas, jméno odsouzeného a důvod rozsudku, ale třeba i počasí. Katovýma rukama prošli vrazi, včetně otcovrahů či bratrovrahů, násilníci a traviči, ale například i tuláci či nejeden anarchista.

Pilný kat

"Ať žije anarchie, smrt poldům," křičel podle katových zápisků Yves Couliou, který byl popraven v říjnu 1925 v Aix-en-Provence. Podle katova životopisce Gérarda A. Jaegera, který o něm napsal knihu Muž, který sťal 400 hlav, byl Deibler velmi pilný a při své práci se dokázal oprostit od jakýchkoliv citů.

Gilotinou popravoval odsouzence od roku 1890 do roku 1939, kdy ve věku 76 let dostal po cestě na popravu v metru srdeční záchvat a zemřel. O půl roku později Francie zrušila veřejné popravy, které se do roku 1977 vykonávali jen za zdmi věznic. Trest smrti byl ve Francii zrušen v roce 1981.

Reklama

Výběr článků

Načítám