Hlavní obsah

V Olomouci se konaly soutěže v pojídání tlačenky a špekáčků, obě mají stejného vítěze

Právo, Miloslav Hradil

Své pověsti maxijedlíka nezůstal nic dlužen v sobotu v Olomouci 44letý Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky. Na festivalu Uzená Olomouc nejprve vyhrál soutěž v pojídání půl kila tlačenky a o dvě hodiny později pak nejrychleji spořádal i půl kila špekáčků.

V Olomouci se konaly soutěže v pojídání tlačenky a špekáčků, obě mají stejného vítězeVideo: Miroslav Hradil, Právo

 
Článek

Němec pravidelně vyhrává obdobné soutěže, za nimiž jezdí už 13 let po celé České republice. A moc si nevybírá. Soutěží v pojídání krupicové kaše, štrůdlu, jitrnic, hovězích steaků, bramborových kroket, bramboráků, chlebů se škvarkovou pomazánkou či nejrůznějších druhů knedlíků, ale třeba i špaget s boloňskou omáčkou nebo cvrčků a červů s nudlemi.

V televizním pořadu Show Jana Krause snědl za dvě minuty se svázanýma rukama 24 a půl natvrdo vařených vajec. Vytvořil tehdy světový rekord. Jen loni vyhrál na více než 30 jedlických soutěží.

Chutnalo mu

Pokořitele nenašel ani v Olomouci. Půl kila tlačenky spořádal za tři minuty a 43 sekund. Nejrychlejší z jeho čtyř konkurentů Lukáš Balamutský z Karviné to stihl o čtyři minuty a sedm sekund pomaleji.

S velkým náskokem vyhrál Němec i při pojídání buřtů. Půlkila jich do sebe nasoukal za čtyři minuty a osm sekund.

„Tlačenka byla výborná, dobře ochucená. Dobré byly i špekáčky, ale studené se oboje těžko polyká. Kdybychom sousta mohli zapíjet, osobně si myslím, že bych čas zkrátil tak na polovinu,“ prohlásil krátce po soutěžích vítězný jedlík.

„Před žádnou soutěží určitě nehladovím. I tentokrát jsem posnídal, a i tady na místě jsem jedl. Dal jsem si sýry a něco sladkého, protože jsem věděl, že budu jíst maso,“ svěřil se jedlík, který se k soutěžení dostal před lety, když se z hecu přihlásil do pojídání švestkových knedlíků v rámci vizovického Trnkobraní. „Pak mě to začalo bavit,“ poznamenal Němec.

Cílem akce je představit malé producenty uzeného

Festival Uzená Olomouc, který se v krajském městě uskutečnil podruhé, přilákal do areálu olomoucké Korunní pevnůstky stovky návštěvníků z nejrůznějších koutů České republiky.

„Hlavním smyslem bylo představit malé producenty uzeného, kteří vyrábějí své produkty tradičním způsobem podle rodinných receptur, a hlavně chutě jejich výrobků. Ty jsou výrazně jiné než v případě těch, které si koupíte někde v obchodě od velkých firem,“ řekl Právu organizátor akce Pavel Pichler.

Vedle tří desítek různých druhů uzeného nabídl festival návštěvníkům maso i v jitrnicích, tlačenkách, salámech, šunkách, klobásách nebo v podobě grilovaných žeber. Na své si přišli i milovníci paštik a jiných pochutin včetně těch sladkých.

„Je to super akce. Byli jsme na ní už loni a doufáme, že se bude konat i v příštích letech. Člověk tu může leccos ochutnat, lecčemus se přiučit a skvělá je i atmosféra, která akci provází,“ řekl Právu šestapadesátiletý Jan Nový, který do Olomouce přijel z Přerova s manželkou a dvěma vnuky.

Součástí akce byla mimo jiné i soutěž o titul Nejlepší uzenář. Rozhodovali v ní na základě degustací sami návštěvníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám