Hlavní obsah

V novém nizozemském pořadu se dospělí svlékají před dětmi do naha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkou diskusi rozpoutala v poslední době nizozemská společnost NOS, která je provozovatelem veřejnoprávního vysílání v zemi. Společnost uvedla upoutávku na pořad, v němž vystupují před dětským publikem zcela nazí dospělí. Chlapci a děvčata kladou dospělým otázky ohledně jejich těl.

Foto: Profimedia.cz

V Nizozemsku chystají netradiční pořad.

Článek

Publikum pořadu je složeno výhradně z chlapců a děvčat ve věku od 10 do 12 let. Cílem televizní show s názvem Gewoon Bloot (Kompletně nahý) je ukázat dětem, že ne každé tělo je dokonalé, jak se může zdát z prostředí reklamy či televize.

Koncept programu stojí na základech podobného dánského pořadu Ultra Smider Tøjet, jehož druhá řada se chystá k odvysílání.

Stejně jako v Dánsku, i v Nizozemsku se veřejnost v názoru na show okamžitě rozdělila. Zatímco jedni s myšlenkou pořadu souhlasí a považují jej za vzdělávací, druzí nápad kritizují a hovoří o pornografii, pedofilii a pobuřování.

Nizozemský politik Tunahan Kuzu na svém twitterovém účtu nabádal, aby lidé poslali televizi stížnost. Sám pořad považuje za „směšný”.

Autoři show si však stojí za tím, že koncept byl důkladně promyšlen a nepřináší nic špatného, ba naopak má děti vzdělávat a ukazovat jim skutečnou podobu lidských těl.

V Dánsku vysílají dětský pořad o muži s gigantickým penisem

Koktejl

„Děti přesně vědí, co se bude dít, a jsou na to připravené. Rozumíme tomu, že se to někomu nemusí líbit, ale je to hlavně na rodičích, aby sami rozhodli, zda se jejich děti mohou dívat,” říká Elsbeth Reitzemaová z organizace Rutgers, která se zabývá sexualitou a zdravím. Právě ona s televizí spolupracovala na vývoji programu.

Severské rodičovství

Koncept pořadu vychází z takzvaného „severského rodičovství”. Ve Skandinávii je v některých rodinách běžné, že se dospívající děti nechrání před syrovými událostmi ze života. Za zmínku stojí případ z roku 2014, kdy skupinka dětí pozorovala v kodaňské zoo utracení žirafy, která byla následně předhozena lvům.

V Dánsku spustili aplikaci k udělování souhlasu se souloží

Evropa

„Prostě dětem ukazujeme realitu, a tím je vzděláváme,” řekla expertka na rodičovství Sofie Münsterová.

Ani v Dánsku se ale podobné počiny neobešly bez kritiky. Například parlamentní lídr konzervativní Dánské lidové strany Peter Skaarup se nechal slyšet, že pořady, ve kterých vystupují před dětmi nazí dospělí, jsou „celé úplně špatně a zašly příliš daleko”.

„Nemůžeme prostě nechat děti být dětmi? V hlavách se jim toho honí hodně a nemusíme je zatím zatěžovat ještě takovými věcmi,” myslí si.

Anketa

Dovolili byste svým dětem sledovat podobný pořad?
Ano
28,7 %
Ne
71,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15153 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám