Hlavní obsah

V mrazivém ruském jezeře se prý ukrývá labynkyrský ďábel

Novinky, jky

Jezero Labynkyr se nachází daleko na Sibiři a běžný smrtelník se tam jen tak nedostane. Přesto, a nebo právě proto, se tam však ukrývá záhada, kterou není jednoduché rozlousknout. Podle místních se ve vodách jezera ukrývá záhadný tvor. Ten měl nyní doslova rozcupovat rybářské sítě. Rusko tak má obdobu mytické Nessie ze skotského jezera Loch Ness.

Foto: Profimedia.cz

Vody jezera Labynkyr prý ukrývají velkého tvora.

Článek

Nikdo tam neznámého tvora nenazve jinak než labynkyrský ďábel. Pro představu – jezero se nachází v tak odlehlé oblasti, že je 150kilometrový rádius kolem hlubokých a mrazivých vod jezera zcela neobydlený. Sluší se zdůraznit, že se jezero doopravdy nachází v zemi nikoho, leží nějakých pět tisíc kilometrů východně od Moskvy.

Příběhy o monstru ve stylu Nessie tam existují nejméně od 19. století a někteří vědci tvrdí, že sonar v jezeře jasně ukázal přinejmenším jedno obří stvoření. Čas od času jej prý lidé zahlédnou. Dvaatřicetiletý dobrodruh Andrej Solovjev tam však nyní plánuje pobývat celou zimu i navzdory tomu, že tamní teploty padají i pod minus 50 stupňů.

Solovjev tvrdí, že stvoření také viděl přibližně přede dvěma týdny, kdy ještě jezero nebylo zcela zamrzlé. Nemohl jej ale identifikovat.

„Je možné, že šlo o toho známého ,ďábla', ale jistý si být nemůžu,” uvedl Solovjev, který se živí tím, že každý den rybaří ve vysekaných dírách v ledu. Sítě mu však v září pod vodní hladinou něco roztrhalo na kusy. „V té síti byly obří metrové díry. A rozhodně to neudělala ryba – ani štika by se skrz tuhle síť nedokázala prokousat,” tvrdí mladý muž.

Žije v podzemním tunelu?

Geolog Viktor Tverdokhlebov studoval stvoření už v době Sovětského svazu a napsal: „Existovalo mnoho teorií, co by to mohlo být za zvíře – gigantická štika, obří plaz či obojživelník. Ani jednu z těchto verzí se nám však nepodařilo potvrdit ani vyvrátit. Našli jsme jen zbytky čelisti a kostry nějakého tvora.”

Magazín Itogi analyzoval mnoho údajných výskytů tohoto živočicha a došel k tomu, že by měl být devět až deset metrů dlouhý a až 1,5 metru široký. Čelisti by měly mít velikost až třetiny těla a v horní části by měl mít tento tvor jakýsi kostěný roh. Legenda říká, že žije v podzemním tunelu mezi jezerem Labynkyr a 30 kilometrů vzdáleným jezerem Vorota. Výška hladiny obou jezer je stejná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám