Hlavní obsah

V Mikulově bydlí geniální čtrnáctiletá dívka s IQ 164

– Mikulov
Novinky, Dagmar Plecháčová

V polovině března Novinky informovaly o jedenáctileté Angličance Victorii Cowieové, které byl naměřen inteligenční kvocient 162, tedy vyšší, než míval například samotný Albert Einstein. To jsme ale ještě nevěděli, že se podobně výjimečně inteligentní děvče nachází i v České republice. Jmenuje se Tereza Salajková, je jí 14 let a její IQ je dokonce ještě vyšší, dosahuje hodnoty 164!

Článek

Oficiální hodnota Terezina IQ byla potvrzena i organizací Mensa České republiky, jejíž inteligenční test dívka z Mikulova absolvovala koncem minulého roku. S úctyhodným výsledkem 164 tak patří do úzké skupiny geniálních lidí.

Čtrnáctiletá Tereza se narodila na magické datum letního slunovratu 21. června 1996. Podle své maminky Ilony Salajkové je velice skromná a její IQ se v rodině zbytečně nepřeceňuje. Až život prý ukáže, k čemu svou inteligenci v budoucnu využije.

Neobvyklou bystrost však u dcery vnímala již od jejího dětství. V pouhém roce uměla rozpoznat několik písmen, ve dvou letech poznávala číslice a skládala puzzle o 12 dílcích, ve třech pak velmi svižně 54 dílků. Ve čtyřech letech uměla číst, v pěti již četla zcela plynule a sčítala a odčítala do tisíce.

„Na skládání puzzle jsem vnímala, že má dobrou prostorovou orientaci, soustředění a pozorovací talent. Na všechny neznámé věci se ptala, chtěla vědět víc. Její nejoblíbenější aktivity ale byly, stejně jako u všech dětí, pískoviště, hračky, legrácky. Myslím, že se ani teď neodlišuje od běžné populace,“ řekla Novinkám Ilona Salajková.

Jelikož rodina Salajkových bydlí na malém městě, výběr školy je velice zúžený. Navíc v Čechách ještě zdaleka neplatí, že by se o podobně nadané děti školy přetahovaly a nabízely jim stipendia tak, jako je tomu například v USA nebo Velké Británii. Jelikož však dívku baví především předměty založené na logice, má poměrně jasno, kudy by další studia chtěla směrovat.

„Do budoucna bych chtěla studovat matematiku, fyziku nebo chemii, ale nejsem si příliš jistá svým prospěchem ve fyzice. Nemám ráda humanitní předměty,“ prozradila Tereza, která chodila na základní školu do Rakouska a  po složení rozdílových zkoušek přeskočila 9. třídu a nastoupila na české gymnázium.

Ani zdaleka prý u ní neplatí, že by vynikala v některých oborech, ale v běžném životě by byla „nepoužitelná“, jak se o výjimečně inteligentních lidech občas říká. „Těší nás, že je normální, veselá holka s běžnými problémy a starostmi. Tkaničky si zaváže, uvaří si nejen čaj, ale i oběd pro celou rodinu, tedy jen když chce nebo je to nutné. Postará se o sebe i o devět roků mladší sestru, což dělá sice velmi dobře, ale ne s přílišným nadšením, čemuž se nedivíme,“ přiznala s úsměvem paní Salajková.

Dívka v současnosti studuje gymnázium a prospívá dobře, samé jedničky však nemá, podle své maminky se neumí učit. „Na základce jsem nikdy vyloženě problémy neměla, ale jelikož jsem neměla dostatečnou vůli či motivaci učit se doma, nemívala jsem vždy jen samé jedničky. Nyní, když jsem v 1.A na gymnáziu, učit se musím, ať už mám IQ tykve nebo ne. Na pololetí jsem zdaleka neměla vyznamenání. To mě tedy přivádí k názoru, že IQ sice pomůže při pochopení učiva, ale neznamená to vždy výborný prospěch,“ řekla dívka, která ve volném čase ráda luští křížovky, sudoku, skládá puzzle, lyžuje nebo jezdí na kole. V poslední době ji však nejvíc baví desková hra GO.

Výjimečná Terezina inteligence však občas její rodiče přivedla i do poněkud svízelných situací. „Když jako malinká skládala puzzle a přizvala nás, ať jí pomůžeme hledat dílky a nikdo z nás nic neviděl a nenašel, necítili jsme se nejlépe. Nad jejím skládáním puzzle nám zůstává rozum stát, nikdo z nás nedokáže pochopit skládání 2500 dílů sestávajících z moře a oblohy, vše modro bílé. Jí to zabere tři odpoledne,“ dodala Terezina maminka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám