Hlavní obsah

V Mexiku se našla přes 1100 let stará výsledková tabule. Sloužila Mayům u míčové hry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Archeologové objevili na mexickém poloostrově Yucatán přes tisíc let starý opracovaný kámen, který se používal jako výsledková tabulka při mayské rituální míčové hře. Nález je významný také díky textu napsanému po obvodu.

V Mexiku objevili vzácnou mayskou výsledkovou tabuliVideo: Reuters

 
Článek

Archeologové pracující v mayské lokalitě Chichén Itzá v mexickém státě Yucatán na stejnojmenném poloostrově našli kruhovou kamennou desku s vytesanými reliéfy, která původním obyvatelům této oblasti sloužila jako počítadlo skóre v míčové hře. Je to tedy vlastně zhruba 1100 let stará výsledková tabule.

I když dnešními měřítky vzato, to kdovíjaká tabule není. Kámen má totiž v průměru jen 32 centimetrů a váží těsně pod 40 kilogramů. Jsou na něm vyobrazeni dva hráči a mezi nimi je míč.

To dává jasnou souvislost se starou míčovou hrou, kterou podle dřívějších výzkumů provozovaly prakticky všechny etnické skupiny či „národy“ z oblasti dnešního jižního Mexika a severu Střední Ameriky, které se souhrnně označují jako Mayové.

Podle mexického Národního institutu antropologie a historie je však významný zejména nápis po obvodu kamene.

„V této lokalitě jsou nálezy mayských znaků vzácností – a zde je dokonce kompletní text,“ cituje archeologa Francisca Peréze web The Guardian. Odborníci předpokládají, že kámen pochází z devátého století našeho letopočtu.

Hra, u níž se používal, měla pravděpodobně nejen čistě sportovní, ale také jakýsi rituální charakter, ovšem to je stále předmětem bádání. Třeba podrobný průzkum nově objevené výsledkové tabule přinese v této věci nové poznatky.

Míčové hry s mrtvými vládci? Krypta odhaluje pohřební rituály Mayů

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám