Hlavní obsah

V Londýně otevřeli "sexy okurku"

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Londýn se pyšní novou architektonickou dominantou. Čtyřicetipodlažní budova švýcarské pojišťovny Swiss - Re vypadá jako obrovská šiška ze skla a železa a stojí v londýnské City kousek od Temže, na poloviční cestě mezi hradem Tower a katedrálou sv. Pavla. Angličané jí přezdívají Sexy okurka nebo jen Okurka (The Gherkin). Ooficiální název ale zní prozaičtěji - 30 St. Mary Axe.

Foto: Jaroslav Kreisinger

Radiotelegrafista československých aerolinií Jiří Šavlík posílá zprávu do nebe Jiřímu Potůčkovi - Tolarovi

Článek

Staveniště před časem definitivně opustily jeřáby a v těchto dnech jedno z nejzajímavějších architektonických děl 21. století otevřelo svoje brány i pro veřejnost. Kromě kanceláří tu jsou obchody, bary a v posledním patře i restaurace s vyhlídkovou terasou nabízející unikátní pohled na město z výšky téměř 180 metrů.

V zástavbě okolních domů a kostelíků působí Okurka jako objekt mimozemské civilizace. Pokud procházíte zdejšími uličkami, bude na vás působit téměř jako magické zjevení. Jejím tvůrcem je ostřílený Norman Foster, jeden z deseti nejslavnějších architektů současnosti, který nedávno ohromil svojí unikátní prosklenou kopulí pro Říšský sněm v Berlíně.

Nadchnul už projekt

Adresa 30 St. Mary Axe se stala slavnou už během stavby. Projekt byl totiž v obrovském modelu představen před dvěma roky na architektonickém bienále v Benátkách, kde vzbudil zaslouženou pozornost návštěvníků i odborníků.

Foster vybavil novou věž nejmodernějšími technologiemi, současně však je velmi ekologická a založená na značné úspoře energie. Spotřebuje jí o 50 procent méně než srovnatelné stavby. Maximálně je využito i přirozeného denního světla, které proudí do budovy prosklenými částmi. Architekt rovněž vyřešil větrání tak, aby vše nebylo závislé jen na umělé klimatizaci - budova prostě dýchá stejný vzduch jako Londýňané.

Architektoničtí kritikové jsou nadšeni a téměř jednohlasně tvrdí: Okurka jen potvrzuje že Norman Foster je světovým tvůrcem velkého formátu. Pro milovníky moderní architektury se budova stane poutním místem, stejně jako nedaleko stojící komplex pojišťovny Lloyd´s, který tu v letech 1979 až 1986 postavil jiný slavný vrstevník Fostera, architekt Richard Rogers.

Reklama

Související články

OBRAZEM: Postavil hnízdo na budově

Belgický umělec Benjamin Verdonck vystavil příbytek podobající se ptačímu hnízdu a v pondělí ho v Bruselu zavěsil na popředí skleněné budovy ve výšce třiceti...

Výběr článků

Načítám