Hlavní obsah

V Liverpoolu vystaví dosud neznámé fotografie Beatles

LIVERPOOL

Kolekce neobyčejných fotografií The Mad Day: Summer of ´68 (Bláznivý den: Léto ´68), kterou se slavnými Beatles nafotil fotograf Tom Murray, bude poprvé od svého vzniku vystavena pro veřejnost, a to v galerii kousek od Cavern Clubu v Liverpoolu, kde skupina začínala. Informuje o tom zpravodajský server Ananova.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Veřejnost dosud neměla možnost snímky vidět z velmi zvláštního důvodu. Tom Murray v létě osmašedesátého roku s Beatles nafotil dva filmy, ze kterých si ponechal 23 negativů. Ty však poté uklidil do šuplíku a zapomněl je tam více než 20 let. Teprve před jedenácti lety byla tato série negativů objevena a v aukční síni Christie´s oceněna na 1 a půl miliónu liber (asi 78 miliónu korun).

Šťastnou náhodou to nakonec byl bláznivý den

Šestnáct snímků bude od pátku vystaveno v galerii na Mathew Street v rodném městě pravděpodobně nejslavnější skupiny 20. století. Fotografie, mezi kterými je například snímek Johna Lennona předstírajícího mrtvého, nebyla v Evropě dosud vystavena, s výjimkou jediné noci v Londýně před třemi lety. Výstava bude pro veřejnost otevřena do 30. června.

"Byl to opravdu bláznivý den a pro mě to byla neuvěřitelně šťastná náhoda, že jsem tam mohl být," prohlásil autor kolekce Tom Murray a dodal: "Válečný reportér Don McCullum se mě zeptal, jestli bych se nemohl stavit a nafotit jednu kapelu. Neřekl jakou, ale já souhlasil. Když jsem se blížil, slyšel jsem, jak někdo na piáno hraje Lady Madonnu. Vešel jsem a koukám, že to je Paul McCartney. Tak povídám: "Bože, to je Paul McCartney," koukám a tam John Lennon s Yoko Ono. George Harrison a Ringo Starr. Byl jsem obrovský fanoušek Beatles, ostatně jako asi každý, takže jsem nemohl uvěřit svým očím."

Fotograf vzpomíná, že s sebou tehdy neměl osvětlení, stativ, asistenta, ani druhý fotoaparát. "Jediné, co jsem mohl, bylo je vyfotit venku a pobavit se, což přesně to, co jsem nakonec udělal. Jsem na ty fotky pyšný a jsem nadšený z toho, že jsem skupinu přivedl zpátky do jejího rodného města," řekl Tom Murray.

Galerii na Mathew Street fotografovi doporučil původní bubeník Beatles, Pete Best. Tom Murray je z výstavní síně nadšen: "Je to fantastický prostor," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám