Hlavní obsah

V Kanadě našli sysla z doby ledové. Je starý 30 tisíc let a vypadá jako chuchvalec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadští paleontologové minulý týden ohlásili neobvyklý objev. Zjistili, že na kdysi slavných nalezištích zlata v teritoriu Yukon našli něco ještě cennějšího - dokonale zachovalého sysla, jenž tam podle odborných odhadů zemřel před 30 tisíci lety. Živočich byl nalezen už dříve, ale dlouho nebylo jasné, o jakého tvora jde.

Foto: Facebook: Yukon Beringia Interpretive Centre

Sysel starý 30 tisíc let

Článek

Dokonale zakonzervované zvíře se našlo při těžbě již v roce 2018, ale nejprve nebylo moc jasné, o co vlastně jde. Byl to totiž jen jakýsi podivný chuchvalec.

„Nedá se to moc poznat, dokud neuvidíte malé drápky, ocásek nebo uši,“ řekl ve středu serveru CBC paleontolog Grant Zazula.

Ačkoliv podobné nálezy nejsou v Yukonu úplně ojedinělé, Zazula zdůrazňuje bezvadný stav, v němž se zvíře dochovalo do dnešních dnů, a to nejen co se týče například srsti.

Foto: Facebook: Yukon Beringia Interpretive Centre

Rentgenový snímek sysla Hestera

Třeba kosti, které časem ztrácejí vápník, bývají pod rentgenem nezřetelné, ale v případě Hestera, jak byl sysel podle místa nálezu prozatím pojmenován, byly rentgenové snímky naprosto ostré. A to i navzdory tomu, že se tak dlouho nacházel ve značně „zmuchlané“ poloze.

Vědci usuzují, že v době smrti byl Hester mladý jedinec, který se uložil k prvnímu zimnímu spánku. Příčinu jeho smrti zatím ovšem nedokážou odhadnout.

Na Yukonu našli mumifikované vlče staré 57 tisíc let. Chybí mu akorát oči

Koktejl

Ze zoologického hlediska patří Hester ke druhu, který v oblasti žije dodnes, což je pro výzkumníky rovněž velmi cenné. Mohou tak porovnávat různé znaky a zpřesňovat vývojové teorie v průběhu desítek tisíc let.

Pod nohama velikánů

Hester ještě musí dostat oficiální jméno, ale již teď je jasné, že bude jedním z hlavních taháků v muzeu Yukon Beringia Interpretive Centre, kam má nalákat zejména děti, které si jej mohou spojovat třeba s veverkou z filmu Doba ledová. V angličtině je totiž sysel v doslovném překladu „zemní veverka“.

Hesterův význam ale tkví v něčem úplně jiném než jen ve vágní popkulturní spojitosti. Často můžeme vidět velká zvířata, jako jsou mamuti, ale teď se můžeme hodně dozvědět i o těch menších, která žila pod nohama těchto majestátních velikánů,“ upozornil Zazula.

Ledovce v Yukonu tají nečekaně rychle, odborníci varují před následky

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám