Hlavní obsah

V JAR snědli krávu, kterou uštkla kobra. Šedesát jich skončilo v nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šedesát obyvatel vesnice Mpoza nacházející se v jihoafrické provincii Východní Kapsko se ve čtvrtek otrávilo poté, co snědli maso pocházející z krávy, kterou usmrtila jedovatá kobra. Zatím není zřejmé, zda je stav někoho z otrávených život ohrožující, informoval deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Kobra kapská (ilustrační foto).

Článek

Do nemocnice bylo převezeno šest desítek osob, včetně šestnácti dětí a čtyř seniorů. Vesničané hlásili příznaky, jako je průjem, zvracení, bolesti hlavy a křeče v žaludku.

Předpokládá se, že se jednalo o následky jedu, kterým plaz krávu usmrtil. Ten se rozšířil i do masa zvířete, na kterém hodovala nezanedbatelná část vesnice.

„Ministerstvo vyzývá občany, aby nekonzumovali maso z mrtvých zvířat, která naleznou, neboť je toto počínání velmi nebezpečně,“ řekl mluvčí tamního ministerstva zdravotnictví Sizwe Kupelo.

Jed kobry obsahuje takzvaný postsynaptický neurotoxin, který se velmi rychle rozšíří do krevního oběhu oběti, způsobí respirační selhání a nakonec smrt.

Reklama

Výběr článků

Načítám