Hlavní obsah

V izraelské poušti našli pštrosí vejce stará 4000 až 7500 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Archeologové tento týden našli na jihu Izraele osm pštrosích vajec, která jsou podle jejich odhadu stará 4000 až 7500 let. Podle izraelských expertů může tento objev přinést více informací o životě tehdejších nomádů v Negevské poušti.

V poušti na jihu Izraele našli pštrosí vejce stará 4000 až 7500 let.Video: Reuters

 
Článek

Vejce nalezená na jihu Izraele poblíž hranic s Egyptem jsou sice rozbitá, ale skořápky jsou ve velmi dobrém stavu, ačkoliv je archeologové našli ve vrchní vrstvě vykopávek. „Opuštěná tábořiště nomádů velmi rychle překryly písečné duny, tím se vysvětluje, proč jsou skořápky tak výjimečně dobře zachované,“ vysvětlila šéfka výzkumu Lauren Davisová.

„Jedno z vajec jsme našli ve zbytku ohniště, což nás utvrdilo v přesvědčení, že je lidé používali i jako potravu,“ doplnila Davisová. Server The Times of Israel připomněl, že dosavadní nálezy pštrosích vajec spojovali archeologové zejména s pohřebními rituály či dekoracemi obydlí.

„Přirozeně, že je používali jako jídlo. Jedno pštrosí vejce má nutriční hodnotu jako 25 vajec slepičích,“ řekl Amir Gorzalczany z Izraelského památkového úřadu.

Podle izraelských vědců je rovněž zajímavé, že ve vykopávkách obvykle nenacházejí pštrosí kosti. „To může naznačovat, že tehdejší lidé nechytali velké ptáky a vystačili si jen se sbíráním jejich vajec,“ řekl Gorzalczany.

Čínským městem se prohnalo hejno pštrosů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám