Hlavní obsah

V Itálii uhynula jedna z nejstarších evropských šimpanzic. Starší jsou jen ve Dvoře Králové

V Itálii minulý týden uhynula devětačtyřicetiletá šimpanzice, kterou televize SkyTG24 i další místní média označila za nejstarší v Evropě. Šimpanzí samice jménem Judy žila v zooparku nedaleko Verony. V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem ale žijí tři ještě starší šimpanzí samice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Judy uhynula ve čtvrtek ráno poté, co posnídala a lehla si do stínu stromu. Usnula a už se neprobudila, napsal zoopark Natura Viva v tiskové zprávě.

Podle ní byla šimpanzice velmi oblíbená a hrála důležitou sociální roli ve své komunitě. Když bylo třeba, pomáhala ostatním samicím. Osmkrát se stala matkou a jednou babičkou a v posledních letech měla problémy se zrakem, uvedl server italské televize.

Šimpanzi se dožívají zhruba 45 let v přírodě a přibližně o deset let více v zajetí. Existují ale záznamy i o starších jedincích.

Vědci zaznamenali první smrtelné útoky šimpanzů na gorily

Koktejl

Například slavný šimpanz Cheeta, který ve 30. letech minulého století ztvárnil ve filmech o Tarzanovi přítele titulního hrdiny, uhynul na Vánoce 2011 v útulku pro zvířata na Floridě ve věku asi 80 let.

Šimpanzí samice ve Dvoře Králové Bonnie a Babeta patří k nejstarším šimpanzům v Česku a těší se dobrému zdraví, informovala mluvčí Safari Parku Zuzana Boučková. Do Česka přišly v roce 1971 z Kamerunu přibližně jako dvouleté. V tamním zoo parku žije ještě jedna starší šimpanzí samice Suzi, která se narodila v roce 1965.

Nejstarší šimpanz v někdejším Československu uhynul v roce 2016 v bratislavské zoo, byl jím samec Kongo, který se narodil ve volné přírodě dle odhadů v roce 1965. Zemřel na srdeční infarkt.

Reklama

Výběr článků

Načítám