Hlavní obsah

V Irském moři našli vrak lodi, která varovala Titanic před ledovcem

Britští vědci pomocí nového typu sonaru objevili na dně Irského moře vrak parníku Mesaba, který v roce 1912 vyslal na palubu Titaniku varování před ledovými krami, s nimiž se loď později srazila. Obchodní loď Mesaba se později sama potopila, během první světové války v roce 1918 ji zasáhlo torpédo z německé ponorky. Napsal o tom server BBC.

Foto: Twitter Paul Lee, Bez zdroje

Parník Mesaba

Článek

Výzkumníci z univerzity v Bangoru ve Walesu dokázali určit, kde přesně se vrak Mesaby nachází. Použili k tomu pokročilý sonar, který mapuje mořské dno. Detaily ohledně nálezu zveřejnil v nové knize Echoes from the Deep (Ozvěny z hlubin) Innes McCartney, který se na objevu spolu s kolegy podílel.

Podle McCartneyho sonarové zkoumání přinese revoluci v podmořské archeologii a bude zajímavé i pro historiky či mořské biology. „V minulosti jsme se mohli několikrát za rok potopit na pár místech, abychom vizuálně identifikovali vraky,“ řekl vědec.

„Unikátní schopnosti sonaru z lodi Prince Madog nám ale umožňují vyvinout relativně nízkonákladový způsob, jak vraky prozkoumat. Jeho poznatky můžeme propojit s historickými informacemi, aniž bychom museli být fyzicky přítomní přímo na místě, což je nákladné,“ dodal.

Posádka lodi Mesaba, která v dubnu 1912 plula přes Atlantik, poslala na Titanic radiotelegrafickou depeši o tom, že na trase pozorovala plující obří kry a kusy ledu. Toto varování však telegrafista na Titaniku nevyhodnotil jako naléhavé, a na kapitánský můstek se proto nedostalo. Titanic se později s jednou z ledových ker srazil a potopil se. Zahynulo 1500 z 2200 lidí na palubě.

Reklama

Výběr článků

Načítám