Hlavní obsah

V Indonésii vyrábějí ekologické skleničky, které se dají jíst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indonéská firma s názvem Evoware si předsevzala nelehký cíl - chce zabránit znečišťování životního prostředí plasty, které se rozkládají dlouhé roky. Všechny jejich výrobky jsou proto vyrobeny z mořských řas a po použití se ještě ke všemu dají sníst. V jejich nabídce jsou například skleničky či kornoutky na zmrzlinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Indonésii vyrábějí ekologické skleničky, které se dají jístVideo: Reuters

 
Článek

Společnost Evoware, kterou založil obchodník Ong Tek Tjan, nabízí všemožné nádoby včetně pohárků či zmrzlinových kornoutů, které jsou vyrobeny z mořských řas. Neobsahují žádné chemikálie, jedná se totiž o biologicky odbouratelnou alternativu pro plastové obaly, které znečišťují životní prostředí.

Výrobky konzument nevyhazuje, ale může je sníst. Chutnají jako želé a nabízí hned několik příchutí od peprmintové až třeba po zelený čaj.

Indonésie se pyšní překrásnými plážemi, které jsou ale čím dál častěji zamořeny plasty. Spoluzakladatel společnosti David Christian prozradil, že myšlenka vytvořit jedlé výrobky na bázi mořských řas vznikla díky touze bojovat proti extrémnímu znečištění, které v zemi za poslední roky ohromně vzrostlo. „Viděl jsem, jaké množství plastového odpadu se tady hromadí. Bude trvat stovky nebo dokonce tisíce let, než se to rozloží,“ řekl agentuře Reuters.

Odrazuje přemrštěná cena

Jejich prvním výrobkem byly jedlé pohárky, nyní se však snaží nabídku rozšířit. V plánu mají například rozpustné sáčky na kávu a koření.

Christian se zmínil, že Indonésie produkuje deset miliónů tun mořských řas ročně, v roce 2020 se tento počet prý navíc navýší na devatenáct miliónů. V tomto ohledu tak nemají problém.

Než budou moci reálně konkurovat plastovým výrobkům však ještě s největší pravděpodobností chvíli potrvá. Jejich produkty jsou totiž až pětkrát dražší než ty běžně prodejné.

Reklama

Výběr článků

Načítám