Hlavní obsah

V Indii mění jednohrbí velbloudi své zaměstnání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tytam jsou časy, kdy dlouhé karavany dromedárů nomáda Lakšmana Raiky převážely cestující, potraviny a vodu přes pouště Rádžasthánu. Typické zvíře s jedním hrbem, které moderní indická společnost zavrhla, musí začít měnit zaměstnání, píše agentura AFP.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na vyprahlém západě Indie byli dromedáři, dříve nazývaní koráby pouště, pro život člověka nezbytní. Nyní však je cestování po silnicích mnohem rychlejší a na polích je nahradily stroje.

„Není to tak dávno, co se postavení v našich komunitách určovalo podle velikosti stáda každé rodiny. Dnes už tomu tak není,” říká Lakšman Raika, který při vyprávění bafá z tradiční dýmky a popíjí čaj na okraji Rani, odlehlé obce v Rádžasthánu.

Populace klesla skoro o třetinu

„S dromedáry se dnes zachází jako se starci, nikdo se o ně nezajímá,” stěžuje si muž, který musel o polovinu zmenšit své stádo, aby omezil náklady. Protože cena zvířete poklesla, prodal mnoho svých velbloudů příbuzným za směšnou částku.

Během několika let v Indii podle údajů Národního centra pro studium dromedárů populace velbloudů jednohrbých poklesla asi o 30 procent. „Situace je znepokojivá,” potvrzuje N. V. Patil, ředitel tohoto centra v Rádžasthánu.

Velbloudí mléko táhne

Nicméně se majitelům velbloudů nyní naskýtá možnost, jak pro zvířata najít novou práci: ve městech jsou stále oblíbenější čokolády, mýdla a pleťové krémy vyrobené z velbloudího mléka.

Společnost Hiteše Ratího, založená před třemi lety, je jedním z prvních investorů v tomto sektoru. Měsíčně vykupuje až sedm tisíc litrů velbloudího mléka. „Tento trh a poptávka po dromedářím mléce a produktech z něho nebývale roste,” říká obchodník.

Vhodné pro diabetiky

Prodej dromedářího mléka však není snadný v zemi, kde je kráva posvátné zvíře. Kravské mléko se pije nejen proto, že je zdravé, ale i z náboženských důvodů. Patro spotřebitele si musí také získat hustší struktura a slaná chuť dromedářího mléka. Toto mléko je nicméně pozitivně hodnoceno pro svou výživnou hodnotu.

Opravdu věříme, že trh s dromedářím mlékem poroste. Pomohlo by to mnoha komunitám, jako je ta naše.
Rákéš Raika

Podle vědců je pro zvýšenou úroveň inzulinu a proteinů zvláště vhodné pro diabetiky. Jedna z největších indických mlékáren Amul od letošního ledna prodává dromedáří mléko v lahvích v supermarketech ve státě Gudžarát na západě Indie.

Nabízí rovněž čokoládu vyrobenou z tohoto mléka. R.K. Saval z výzkumného centra dromedárů soudí, že tento obchod může časem stabilizovat počty velbloudů jednohrbých.

„Tyto tradiční komunity budou povzbuzeny, aby zachovaly svá stáda, až poptávka po mléce a dalších produktech z dromedára vzroste,” vysvětluje.

Prodej mléka pomáhá chovatelům

Úřady doufají, že zastaví pokles počtu dromedárů tím, že vytvoří vazby mezi chovateli a podnikateli hledajícími nové suroviny pro obchody specializující se na velbloudí produkty: mléko, čokolády, sýry, zmrzliny...

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Lakšmanův syn Rákéš Raika tvoří devátou generaci chovatelů velbloudů. Nyní prodává dromedáří mléko. To mu umožňuje něco si přivydělat a zároveň zachovávat tradice.

„Opravdu věříme, že trh s dromedářím mlékem poroste. Pomohlo by to mnoha komunitám jako je ta naše,” uzavírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám