Hlavní obsah

V Egyptě zadrželi čápa. Prý to byl špión

Novinky, vps

Až na policejní stanici se dostal v pátek v egyptském guvernorátu Kiná obyčejný čáp. Jeden paranoidní občan si totiž při rybaření v Nilu všiml, že pták má na sobě připevněné elektronické zařízení, a myslel si, že by se mohlo jednat o špióna. Ve skutečnosti ale jen francouzští vědci sledovali čápovu migraci, napsal server SkyNews.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Ilustrační foto

Článek

Rybář si zřejmě vzpomněl na několik měsíců starou událost, kdy v Egyptě chytili holuba s mikrofilmem připevněným na pařátu. Čápa proto odnesl na stanici s domněním, že zařízení by mohlo být špionážním přístrojem nebo dokonce bombou, uvedl policejní šéf Mohamed Kamal.

Policisté čápa prohledali a v sobotu zavolali veterináře. Ti zjistili, že zařízení, kvůli kterému čáp skončil až na policejní stanici, slouží ke sledování migrace ptáků a na opeřence ho připevnili vědci z Francie. Přístroj ovšem přestal fungovat po překročení francouzských hranic.

Na bizarnosti incidentu přidává fakt, že čáp musí zůstat nadále ve „vazbě“. Policisté totiž prý potřebují od státních žalobců povolení k jeho propuštění. Aby toho nebylo málo, server Huffington Post navíc uvedl, že Kamal a ostatní zúčastnění ptáka nejprve nazývali labutí. Fotografie, které zveřejnila agentura AP, ovšem ukazují za mřížemi čápa.

Ať už to bylo jakkoliv, Kamal podle státem vydávaného deníku Al-Ahrám občana, který ptáka chytil, pochválil. Zachoval se podle něj jako příkladný patriot.

Reklama

Výběr článků

Načítám