Hlavní obsah

V dubnu bude na obloze zářit další kometa

Novinky, IAN.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dubnu se na obloze objeví další nová kometa. Nebude sice tak jasná jako McNaught, ale přesto okoření podívanou na dubnovou oblohu.

Článek

Kometu objevil australský astronom Terry Lovejoy z Thornlands v Queenslandu. V době objevu 15. března měla kometa jasnost 9 mag a nacházela se v souhvězdí Indián.

Kometu objevil digitálním foťákem

Zajímavostí je, že Lovejoy neučinil objev dalekohledem, ale digitálním fotoaparátem, což je první podobný objev. Lovejoy použil Canon 350D a zoom nastavil na 200 mm. Kometu objevil při 16 expozicích po dobu 90 sekund.

Svůj program na hledání komet provozuje již více než dva roky a 1 000 pozorovacích hodin. Nyní se konečně dočkal odměny. Kometa C/2007 E2 Lovejoy nese jeho jméno.

První nezávislé potvrzení objevu provedl John Drummond z Nového Zélandu 16 března pomocí 41 cm velkého dalekohledu. Jeho odhad jasnosti komety činil 9,5 mag a průměr kómy okolo 2,6 obloukových minut (asi 1/12 průměru Měsíce na obloze).

První oběžnou dráhu spočítal Brian Marsden z CBAT už 19. března. Vycházel z 36 pozorování provedených během předcházejících 72 hodin. Podle propočtů prošla kometa C/2007 E2 Lovejoy přísluním 27. března ve vzdálenosti 163 miliónů km od Slunce. Nazelenalá barva komety naznačuje, že je patrně bohatá na kyan a uhlík.

Nejjasnější bude koncem dubna

Zatímco nedávná kometa McNaught putovala ze severní oblohy na jižní, C/2007 E2 Lovejoy si to žene opačným směrem a v průběhu dubna se objeví na severní obloze.

Narozdíl od McNaught nebude nová kometa C/2007 E2 Lovejoy vidět pouhým okem. Podle odhadů se zdá, že nedosáhne větší jasnosti jak 7,5 mag a to je velmi hluboko pod viditelností pouhým okem. Pokud chcete tedy kometu spatřit, musíte se vybavit alespoň malým dalekohledem a dobrými pozorovacími podmínkami.

Pro pozorovatele v naších zeměpisných šířkách se kometa objeví v polovině dubna ráno nad jihovýchodním obzorem. Najít ji budete moci mezi souhvězdími Kozoroha a Střelce. Od 20. do 25. dubna bude procházet na obloze přes Mléčnou dráhu. Mezi 24. a 26. dubnem se nejvíce přiblíží k Zemi na vzdálenost 66 miliónů km a bude tedy i nejjasnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám