Hlavní obsah

V Brazílii mají nevšední nemocnici, pacienty jsou poškozené panenky a hračky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V brazilském Rio de Janeiru se pyšní neobvyklou nemocnicí, tamní „lékaři“ se totiž nestarají o klasické pacienty, ale o poškozené hračky, které opravují. Ředitel nemocnice tvrdí, že hračka nemusí být nová či drahá, aby dětem vykouzlila úsměv na tváři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Brazílii mají nevšední nemocnici, pacienty jsou poškozené panenky a hračkyVideo: AP

 
Článek

Zakladatelem nemocnice Hospital de Brinquedos je Luiz Carlos Espinoza, jenž tam pracuje spolu s rodinnými příslušníky. Většinu jejich „pacientů“ tvoří rozbité panenky, lidé však do nemocnice nosí hračky všeho druhu.

Vybavení nemocnice je bohaté, může se pochlubit například operačním sálem, inkubátory, rentgenovou místností či speciální endoskopií, tedy digitální kamerou, která živě přenáší video do počítače.

Poptávka je údajně velká a zákazníci si služby nemocnice nemohou vynachválit. Čtyřiapadesátiletý Gilbert Guedes se rozhodl, že o Vánocích překvapí manželku a nechal jí kompletně opravit panenku, kterou dostala, když jí byly teprve dva roky.

„Maminka mi ji darovala ve stejném roce, kdy mi zemřel tatínek. Mám k ní proto silné citové pouto,“ sdělila agentuře AP manželka Guedese Mariane, která panenku uchovávala dlouhých 48 let a z opravy měla ohromnou radost.

Hračky rozvíjí kreativitu a lásku

„Je to místo, kde se z hraček stávají pacienti a je zde s nimi zacházeno s respektem a péčí, kterou si zaslouží. Věříme, že hračka není pouhý kus materiálu. Hračky jsou nabité emocemi a pomáhají rozvíjet kreativitu a lásku,“ vysvětlil Espinoza, jenž nemocnici provozuje už deset let.

„Jsem zcela proti jednorázovým hračkám. Hračka přece nemusí být nová nebo drahá, aby dětem udělala radost,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám