Hlavní obsah

V Anglii se vydražily kalhotky královny Viktorie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Za 4500 liber (asi 137 000 Kč) byly ve středu v Derby vydraženy kalhotky, které prý patřily britské královně Viktorii. Toto střihem poměrně cudné, více než sto let staré prádlo získal jistý zájemce z Kanady, který byl ochoten zaplatit za něj devětkrát více, než byl odhad odborníků před dražbou. Oznámil to majitel aukční síně Charles Hanson.

Foto: Profimedia.cz

Socha královny Viktorie ve Windsoru

Článek

"Spodky prokazují, že královna Viktorie byla velmi statná dáma malé postavy a s velmi širokým obvodem pasu," uvedl Hanson.

Bavlněné, ručně šité kalhotky, datované do devadesátých let 19. století, totiž mají v pase 127 centimetrů. To dokazuje, že královna byla po překročení sedmdesátky značně korpulentní postavy. Spodky mají vyšitý monogram s písmeny VR (Victoria Regina) a jsou opatřeny královským emblémem. Tento historický kus prádla se původně nacházel v majetku její dvorní dámy, takže jejich původ byl považován za nesporný.

Dražba překročila očekávání odborníků i původních majitelů. Aukční dům předpokládal, že dosažená cena královniných kalhotek by se mohla pohybovat kolem 500 liber (asi 14.500 Kč).

Britská královna a indická císařovna Viktorie panovala 63 let a 216 dní od června 1837 do ledna 1901, a stala se tak nejdéle vládnoucí anglickou panovnicí. Během její vlády, nazývané viktoriánskou epochou, Británie vybudovala obrovské impérium, využila zdrojů průmyslové revoluce a stala se jednou z průmyslově nejrozvinutějších zemí na světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám