Hlavní obsah

Únosci požadují výkupné za trojici šimpanzů, hrozí zabitím zvířat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojice šimpanzů ze záchranné stanice se stala terčem únosců v Demokratické republice Kongo. Únosci nyní požadují tučné výkupné, v případě nezaplacení vyhrožují smrtí zvířat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Organizovaná skupina se zmocnila trojice šimpanzů v záchranné stanici J.A.C.K., která sdružuje ohrožené druhy zvířat. „Je to jako noční můra,“ přiznává zakladatel centra Franck Chantereau.

Únosci nyní požadují za zvířata šestimístné výkupné (v dolarech), přesná částka nebyla zveřejněna. Gang pravidelně posílá do záchranné stanice záběry zvířat se svázanými končetinami a vyhrožuje u nich „uřezáním hlav“.

Podle serveru The Telegraph by se mohlo jednat o první takový případ nejen v Africe, ale i na celém světě.

„Je to skutečně nevídaná a vzácná situace. Už jsme slyšeli o lidech, kteří využívají divočinu jako politický štít, ale tohle je první případ, kdy byla unesena samotná zvířata,“ říká Adams Cassinga z konžské nevládní organizace ConservCongo, která se zabývá vyšetřováním zločinů páchaných na volně žijících zvířatech.

J.A.C.K. je jedním ze tří podobných center ve válkou postižené zemi. Je domovem přibližně 40 šimpanzů a dalších primátů, jako je například ohrožený mangabej žlutobřichý.

Vedení centra nyní spolupracuje s policií, aby se podařilo unesená zvířat dostat zpět do bezpečí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám