Hlavní obsah

Unikátní model varny bude zrestaurován

Novinky, Patrik Biskup, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Unikátní pohyblivý model varny, který vede v žebříčku nejoblíbenějších exponátů Pivovarského muzea v Plzni, čeká náročná restaurace.

Foto: Jana Slováková

Hodonínská SŠPU získala další ocenění za mezinárodní projekt Pek, the Traveller Flea 3 – Evolution realizovaný pod vedením Mgr.Ludmily Kosíkové.

Článek

Podle ředitelky muzea Markéty Formanové bude nutné funkční monstrum staré téměř 50 let rozebrat do šroubku a pročistit. "Za ta léta prošel pouze běžnou údržbou, už potřebuje radikálněji oživit," vysvětlila Formanová.

Starý model stále funguje

Model varny vytvořil Josef Veselý z jihočeských Beřkovic. "Pracoval na něm bezmála 20 let ve stodole na koleně. V roce 1958 byl ozdobou výstavy Expo v Bruselu. Od roku 1966 je součástí expozice Pivovarského muzea," pokračovala Formanová.

Model je funkční a dovede uvařit 30 litrů piva v jedné várce. "Pohání ho parní stroj ale jeho spuštění v prostorách muzea brání požární předpisy. Proto pro ukázku návštěvníkům používáme elektromotor," dodala šéfka muzea.

Veřejnost ho bude moci obdivovat ve vitríně

Model bude do restaurátorských dílen v Dubí u Teplic odvezen v průběhu listopadu. "Jeho obnova potrvá pět měsíců. Poté bude vystaven v nové části muzea Na Parkánu," uzavřela Formanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám