Hlavní obsah

Umění připomínající nelegální graffiti stálo milióny. Teď je na řadě Letiště Václava Havla

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Humpolec/Praha

Abstraktní barevné „čmáranice“, které dnes známe pod pojmem graffiti, zaplnily obří zdi viditelné z D1 u Humpolce. Tentokráte se ale nejedná o nelegální sprejery, ale o takzvaný mural art vytvořený předními umělci, kteří za 12 dní vytvořili dílo s názvem Rozkvetlá zahrada. Další vznikne na začátku příštího roku na Letišti Václava Havla.

Umění připomínající nelegální graffiti stálo miliony. Podobně dopadne i Letiště Václava HavlaVideo: Novinky

 
Článek

Rozdíl mezi graffiti a mural artem je v jeho legálnosti. Mural art je umění velkoformátové malby na domy, fasádu, omítku.

„Graffiti v drtivé většině vzniká jako nějaká 'gerilová' akce, která je vyjádřením autora, kdežto mural je o nějaké spolupráci se zadavatelem, majitelem zdi. Je to spojené s větším technickým zázemím a vybavením,“ vysvětlil Novinkám grafik a ilustrátor ze studia DRAWetc. Vladimír Strejček. Dodal, že realizace trvala něco málo přes rok, byla spojena se soutěží pro 40 lidí, kteří byli osloveni v rámci muralové scény z celé Evropy.

Foto: Novinky

Dzia je belgický umělec, který se ujal této zakázky.

Soutěž vyhrál belgický umělec Dzia, pro něhož to také byla zatím největší zakázka. „Vznikla abstraktní věc, my tomu říkáme rozkvetlá zahrada, je to takový dekor, který z té architektury dělá lidštější věc,“ upřesnil Strejček. Podle něj skupinu čeká další realizace z kraje příštího roku, a to CTP Park na Letišti Václava Havla.

„Cílem projektu CTP ArtWall je vizuálně zpestřit nejen industriální haly i celé průmyslové zóny. Chceme našim halám dát i společenský rozměr. Věříme, že toto naše první a v České republice největší dílo krásně ukazuje propojení vizuálního umění a industriálních parků a bude inspirovat ostatní,“ řekl Novinkám ředitel marketingu CTP Július Hájek.

Foto: DRAWetc.

Na ploše o více než 1600 metrech čtverečních vznikla rozkvetlá zahrada.

Pomalovaná plocha má přes 1600 metrů čtverečních. Použity byly akrylové spreje, kterých na dílo padlo přes tři tisíce. Projekt takovýchto rozměrů není levnou záležitostí, náklady se pohybují v řádech miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám