Hlavní obsah

Umělý motýl dokonale imituje let živého vzoru

Novinky, pst

Japonští konstruktéři napodobili motýla z čeledi otakárkovitých a vyrobili jeho umělou kopii, ornitoptéru, která mává křídly stejně ladně jako živý vzor. Hiroto Tanaku a Isaa Šimojamu zaujala skutečnost, že tento druh motýlů je poněkud omezen při mávání křídel, protože jeho přední křídla přesahují přes menší zadní křídélka.

Článek

Charakteristický pomalý třepetavý let, kdy se zadní a přední křídla prolínají a let je kontrolován nastavením úhlu křídel, vyžaduje jen minimální námahu. Vědci proto nafilmovali detailně let motýla, aby mohli vytvořit model, jenž napodobuje využívání aerodynamických sil.

Ostatní motýli, jejichž těla jsou v porovnání s plochou křídel těžší, musejí vynakládat na létání a kontrolu letu mnohem větší námahu. Vývoj ornitoptér, mávajících dronů napodobujících hmyz, dosud vycházel z běžných motýlů.

S napodobováním hmyzu se začalo na základě poptávky armády - především americké, která chce podobná zařízení využívat k průzkumu špatně dostupných či nebezpečných míst. Robotický hmyz s mávajícími křidélky se hodí pro manévrování v uzavřených prostorech lépe něž klasická vrtulová letadélka nebo mini-vrtulníky. Firma Aeroviroment podobné prototypy vyvíjí.

Nový japonský přístup okoukaný od otakárků by podle serveru register.com mohl výrobu polétavého robo-hmyzu zlevnit a zjednodušit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám