Hlavní obsah

Umělkyně nasypala do opuštěné kašny sto tisíc mincí, zmizely během jediného dne

Novinky, tcs

Projekt Britky Anny Brownstedové nedopadl tak, jak očekávala. Umělkyně v sobotu 8. září nasypala 100 tisíc mincí v celkové hodnotě 1000 liber (zhruba 29 tisíc korun) do vypuštěné kašny v Cambridge. Cílem bylo prozkoumat lidskou náturu. Během jednoho dne prakticky všechny mince zmizely.

Foto: Profimedia.cz

Mince v kašně příliš dlouho nevydržely.

Článek

„Byl to experiment zkoumající lidské chování a reakce ve specifických situacích,“ popsala se umělkyně. Mince byly nasypány do opuštěné kašny v univerzitním městě Cambridge v sobotu v osm hodin ráno.

Celý projekt byl vlastně jednoduchý sociologický experiment. Budou lidé do kašny, byť vypuštěné, mince přihazovat, jak velí letitá lidská tradice? Nebo naopak neodolají a minci si vezmou navzdory rozmístěným nápisům, že kašna je 24 hodin denně monitorována.

Foto: Profimedia.cz

Anna Brownstedová vysypává mince do kašny. Všechny vážily dohromady 326 kilogramů.

Akce měla trvat dva dny a veškeré mince, které by v kašně zůstaly v pondělí ráno, měly jít na charitu. Brownstedová počítala s tím, že část mincí z kašny zmizí. Že ale budou pryč téměř všechny během dvaceti čtyř hodin, s tím rozhodně nepočítala.

Byť v neděli ráno v kašně zbývaly pence v celkové hodnotě 1,66 libry (zhruba 47,6 korun) a dva euro centy, považuje Brownstedová experiment za úspěšný. Navzdory některým titulkům v britských médiích nepovažuje Brownstedová zmizení mincí za krádež, protože braní mincí bylo součástí experimentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám