Hlavní obsah

Ukradli jim dítě v porodnici, po 16 letech přišlo shledání s biologickými rodiči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 16 let trvalo vyřešení případu z prosince roku 2005, kdy v mexické porodnici zmizel novorozenec. Toho ukradla žena vydávající se za zdravotní sestru. Rodiče dítěte se díky rozsáhlému vyšetřování se synem Salvadorem znovu setkali.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rodiče Yasir Macias a Rosalia Lopezová naposledy viděli svého syna 15. prosince 2005, kdy do nemocničního pokoje v Guadalajaře přišla údajná zdravotní sestra, která chtěla na konci návštěvních hodin odvést otce z porodnice a vzala dítě zkontrolovat a nakrmit. Později vyšlo najevo, že žena byla podvodnice a dítě z porodnice ukradla.

Intenzita vyšetřování se zvýšila, když byl v Mexiku vloni na podzim ukraden jiný novorozenec a forenzní ústav v mexickém státě Jalisco využil technologii porovnávání obličejů.

Na základě fotky novorozence vytvořili pracovníci ústavu možnou podobiznu ukradeného Salvadora a fotografii zveřejnili. Na možnou podobnost později upozornil úřady obyvatel města El Salto, kterému fotografie připomínala dítě ze sousedství.

Matka poznala na záběrech z ozbrojené loupeže syna, odvezla ho na policii

Koktejl

Po měsících vyšetřování se podařilo lokalizovat konkrétní dům, kde by mohl Salvador žít s nevlastní rodinou. Po záchranné operaci byly provedeny DNA testy, které potvrdily, že chlapec je skutečně ukradeným dítětem.

Guvernér státu Jalisco Enrique Alfaro poblahopřál vyšetřovatelům k úspěšnému pátrání a popřál rodině hodně štěstí. „Forenznímu ústavu patří veškeré moje uznání. Děkuji všem za skvělou práci a ze srdce přeji vše nejlepší rodině, které začíná nový život,“ uvedl guvernér.

Ačkoliv se rodina mohla po 16 letech znovu setkat, vyšetřovatelé zatím nikoho nezatkli a vyšetřování stále probíhá. Podle organizace Fundación para la Protección de la Niñez bylo v Mexiku za poslední dva roky nahlášeno pohřešování po 124 dětech mladších 13 let. Zhruba třetina z nich doposud nebyla nalezena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám