Hlavní obsah

Uhynul jeden z nejstarších tučňáků na světě. Mochicovi bylo 31 let

10. 9. 2021, 16:45

Smutná, ale očekávaná zpráva přišla z Oregonské zoologické zahrady v Portlandu. Tamní miláček, tučňák Mochica, uhynul. Běžně se tučňáci Humboldtovi dožívají dvaceti let, Mochica se dožil jednatřiceti, což z něj činilo nejstaršího tučňáka Humboldtova v Severní Americe a zřejmě i na světě vůbec.

Foto: Shervin Hess/Oregon Zoo

Tučňák Mochica byl chloubou a miláčkem zoo v Oregonu.

Článek

Po více než tři dekády Mochica okouzloval návštěvníky i ošetřovatele a zoologické zahradě v Portlandu sloužil jako ambasador propagující ochranu svého druhu.

S postupujícími lety už oblíbenému tučňákovi nesloužilo zdraví, trpěl šedým zákalem a artritidou. V posledních dnech se jeho zdravotní stav zhoršil natolik, že ho ošetřovatelé v sobotu museli nechat utratit.

„Mochica byl nejstarším jedincem svého druhu v Severní Americe a možná i na celém světě,“ uvedl Travis Koons, kurátor chovu ptáků v Oregonské zoo. „Jeho pozoruhodná dlouhověkost svědčí o jeho touze k životu i o kvalitě péče, jež se mu dostávalo,“ dodal Koons.

Mochica nebo Mo, jak se mu také někdy říkalo, se vylíhl v roce 1990 a velmi rychle si zamiloval lidi. Fascinovali ho návštěvníci, před kterými se rád předváděl, a často upřednostnil společnost ošetřovatelů před ostatními ptáky v kolonii. „Stávalo se dost často, že jste přišli do přípravny žrádla a našli tam Mochicu, jak ‚pomáhá‘ zaměstnancům,“ uvedl Koons.

Starý tučňák s artritidou dostal pořádné papuče

Koktejl

V přírodě se tučňáci Humboldtovi dožívají věku okolo dvaceti let. Mochica tento věk překonal o jedenáct roků, nejstarším tučňákem vůbec se ale nestal. Podle Guinnessovy knihy rekordů je nejstarším zdokumentovaným tučňákem samice druhu tučňáka oslího jménem Olde. Samice chovaná v dánském Odense se dožila 41 let a uhynula letos v dubnu.

Koons doufá, že Mochicův odkaz pomůže při ochraně jeho druhu, tučňáků Humboldtových zbývá dle odhadů pouhých 12 tisíc párů, které jsou schopné se množit. Díky změnám klimatu patří mezi vysoce ohrožený druh.

Reklama

Výběr článků