Hlavní obsah

U Oblasti 51 se objevila obrovská supercela

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lovkyně bouří Jody Millerová zachytila v Novém Mexiku působivou supercelu, která se objevila u přísně střežené americké základny vzdušných sil, jíž se nejčastěji říká Area 51 (Oblast 51). Kvůli tajnostem okolo základny se toto místo stalo předmětem mnoha konspiračních teorií.

Foto: Jody Millerová, Profimedia.cz

Supercela zachycená poblíž Oblasti 51 v Novém Mexiku

Článek

Z úchvatných snímků se může zdát, že 63letá Millerová je v oboru profesionálkou, ve skutečnosti se však lovu bouří věnuje teprve dva roky. Fotografování, které je pro tuto práci důležité, je ale jejím koníčkem už přes 35 let.

Serveru Huffington Post se svěřila, že její největší radostí je spatřit plně zformovanou supercelu. Jednu takovou „ulovila“ právě u Roswellu v Novém Mexiku, nedaleko Oblasti 51. Stalo se tak už v červnu, snímky se ale do agentur dostaly až tento týden.

Foto: Jody Millerová, Profimedia.cz

Supercelu zachytila Millerová z několika míst

Američanka z Kalifornie se při honění za bouřemi zatím nesetkala s nějakým větším nebezpečím, uvědomuje si však, že je to trochu riziková záležitost.

„Pokud jste ve společnosti zkušeného meteorologa, jako jsem byla já, tak jste v dobrých rukou. Vypadá to, že jsme přímo pod bouřkami, ve skutečnosti se ale nacházíme daleko od nich a díváme se, jak se posouvají z míst na fotografování,“ řekla Millerová.

Foto: Jody Millerová, Profimedia.cz

Bouře z Nového Mexika je zatím jejím největším úlovkem

„I přesto by to ale nikdo neměl dělat sám a měl by se spoléhat na dobrého meteorologa, který ho povede, protože bouře jsou nebezpečné,“ dodala Američanka.

Supercela
Je silná bouře tvořená jediným rotujícím systémem kolem vertikální osy, kterou vytváří silný vzestupný proud a pozorovatelný vír (mezocyklóna) o průměru dvou až pěti kilometrů. Supercela patří mezi nejzávažnější atmosférické poruchy. Doprovázejí ji silné elektrostatické výboje a prudké, vytrvalé přívalové deště mnohdy doprovázené mohutným krupobitím.
Zdroj: Wikipedia

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám