Hlavní obsah

U Mallorky se objevily čtyři vodní smrště najednou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U pobřeží španělského ostrova Mallorca se v minulých dnech vytvořily čtyři vodní smrště vedle sebe. Dramatickou scenérii natočila přímo z moře posádka jachty. Její záběry zprostředkovala agentura Reuters.

U Mallorky se objevily čtyři vodní smrště najednou.Video: Reuters

 
Článek

Mezi tmavými mraky a hladinou Středozemního moře se vytvořila čtveřice vodních sloupců. Ostrovem, který je známý spíše svým slunečným počasím a plážovými letovisky, se prohnaly bouře, jež místy způsobily vážné záplavy.

Foto: Reuters

U Mallorky se objevily čtyři vodní smrště najednou.

„Necítili jsme strach, protože jsme byli na okraji bouře. A mezi vodními smrštěmi bylo hodně místa,“ řekl Anton Adanero, který záběry natočil. Španělská národní meteorologická agentura ještě v sobotu upozornila na vysoké riziko dešťů na pobřeží Středozemního moře.

U Říma se objevila velká vodní smršť

Koktejl

Vodní smršť a její vznik je spojen s mrakem cumulonimbem. Trychtýř vodní smrště je tvořen kondenzací vodní páry; smršť do sebe nenasává vodu z moře, jak si mnozí myslí. Většinou bývá slabší než její pozemská varianta.

Reklama

Související témata:
Vodní smršť

Výběr článků

Načítám